Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril osveštao ruski nekropolj u Beogradu

U Beogradu je održana svečana ceremonija osvećenja ruskog nekropolja.

NIS_rusko_groblje

Obred osvećenja je održao Njegova Svetost Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril.

NIS_rusko_groblje1

OAD «Gasprom njeft» bila je jedan od inicijatora projekta obnavljanja ruskog nekropolja u Beogradu. Kompanija je 2009. godine izdvojila oko 300.000 evra za rekonstrukciju centralnog dela Nekropolja – restauraciju grobnica i teritorije oko njih, obnavljanje zvonika koji se nalazi na parceli.

NIS_ruski_nekropolj

Rekonstrukcija centralnog dela ruskog nekropolja uz podršku kompanije «Gasprom njeft» je u potpunosti završena u oktobru 2012. godine. Svi radovi na restauraciji ruskog nekropolja u Beogradu završeni su za stotu godišnjicu Prvog svetskog rata.

NIS_rusko_groblje2

“Gasprom njeft” je, bez preterivanja, ne samo najveći investitor u Srbiji, već i najveći sponzor različitih projekata od društvenog značaja. Kompanija već dugo uspešno realizuje u Srbiji program istorijskih i kulturnih projekata koji je velikih razmera i koji doprinosi razvoju odnosa naših dveju zemalja. Učešće u obnavljanju ruskog nekropolja u Beogradu je – doprinos očuvanju istorijskog nasleđa, koje se upravo i sastoji od ovakvih spomenika zajedničke istorije Rusije i Srbije», – izjavio je član Izvršnog Odbora kompanije «Gasprom njeft» Aleksandr Dibalj.

Dodatne informacije:

NIS_nekropolj

Rusko groblje u Beogradu je osnovano 20-ih godina XX veka, kada je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca pružila utočište za nekoliko desetina hiljada emigranata iz Rusije. To je jedno od najvećih stranih grobalja ruskih emigranata. Na njemu je više od 400 grobova poznatih ruskih vojnih zapovednika, stvaralaca u oblasti kulture, nauke i umetnosti, čija su imena ostala uklesana u istoriji Rusije i Srbije. Među njima su – arhijerej ruske pravoslavne crkve, mitropolit Antonij (Hrapovickij), važna ličnost u oblasti politike Mihail Rodzjanko, vrhovni komandant carske armije Mihail Aleksejev i drugi. U sklopu kompleksa nekropolja su i Iverski zvonik, izgrađen 1931. godine, spomenik u čast Nikolaja II i dva miliona ruskih vojnika, učesnika Prvog svetskog rata, izgrađen 1935. godine.

Tagovi:

Kontakt:

Pres služba
011 313 0116
011 205 8490
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, kao i promet širokog asortimana naftnih derivata. Više na strani nis.eu

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd