Zelena elektrana Mašinske škole u Pančevu uz podršku NIS-a

Svečanim otvaranjem „Školske zelene elektrane - Vetrosol“ uspešno je realizovan projekat Mašinske škole u Pančevu koji je kompanija NIS podržala u okviru prošlogodišnjeg konkursa „Zajednici Zajedno“.

Vetrogenerator pomoću kojeg škola prikuplja energiju vetra i proizvodi električnu energiju
Vetrogenerator pomoću kojeg škola prikuplja energiju vetra i proizvodi električnu energiju

Školsku zelenu elektranu osmislili su i napravili učenici Mašinske škole Pančeva i njihovi profesori, sa ciljem unapređenja zaštite životne sredine, smanjenja potrošnje električne energije i uvođenja inovacije u primeni obnovljivih izvora energije. NIS je obezbedio sredstva kojima je omogućena postavka vetrogeneratora, solarnih panela i ugradnja led osvetljenja pomoću kojih škola sada sama proizvodi električnu energiju, pokriva deo svojih potreba za strujom i na taj način ostvaruje znatnu uštedu u potrošnji. Ovaj projekat predstavlja primenu alternativnih izvora energije, jer objedinjuje iskorišćenje energije vetra i svetlosne energije i doprinosi povećanju energetske efikasnosti.

Projekat„Školske zelene elektrane - Vetrosol“ je predstavio profesor Mašinske škole Vladimir Božičković
Projekat„Školske zelene elektrane – Vetrosol“ je predstavio profesor Mašinske škole Vladimir Božičković

Saradnja između Mašinske škole „Pančevo“ i NIS-a započela je 2013. godine, kada je nabavkom 3D štampača kompanija doprinela da ova škola postane lider u uvođenju inovativnih tehnologija u srednje obrazovanje u Srbiji. Podrškom novom projektu, NIS na delu potvrđuje svoje strateško opredeljenje da posluje odgovorno prema budućim generacijama.

Učionica koja se napaja energijom koju proizvodi vetrogenerator
Učionica koja se napaja energijom koju proizvodi vetrogenerator

Kompanija NIS već osmu godinu zaredom pomaže gradove i opštine u kojima posluje i na taj način podržava društveno važne projekte koji doprinose socijalnom i ekonomskom razvoju lokalne sredine. I ove godine kroz program „Zajednici zajedno“ NIS je izdvojio više od 110 miliona dinara za podršku projektima lokalnih zajednica, među kojima je i Grad Pančevo.

Kontakt:

Pres služba
(011) 205 8037
press@nis.eu
Milentija Popovića 1
11000 Beograd

O NIS-u

NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, kao i promet širokog asortimana naftnih derivata. Više na strani nis.eu/o-nama

Podeli

Kontakt

Pres služba

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Milentija Popovića 1

11000 Beograd