Projekti

Mozaik površine 621 kvadratni metar bio je sklopljen na Trgu Svetozara Miletića i njegovom u celodnevnom sklapanju je učestovalo 300 volontera iz svih krajeva Srbije, podeljenih u osam timova među kojima je jedan bio i tim nazvan po Naftnoj industriji Srbije. Svi neophodni materijali poslati su Ginisovoj komisiji koja bi trebalo zvanično da potvrdi obaranje svetskog rekorda. Mozaik su između ostalog krasili bela golubica kao simbol grada Novog Sada i poznati sat sa Petrovaradinske tvrđave koji podseća da je pet minuta do dvanaest i važan trenutak da više pažnje posvetimo našoj planeti.

Mozaik su između ostalog krasili bela golubica kao simbol grada Novog Sada i poznati sat sa Petrovaradinske tvrđave koji podseća da je pet minuta do dvanaest za našu planetu

Skupljanje čepova počelo je još 2012. godine, a do danas je prikupljeno 100 tona plastičnih čepova čime je pomoguto osamnaestoro mališana. Naftna industrija Srbije je među prvima prepoznala značaj ovog projekta i podržala ideju organizacije kupovinom kombija „KombiČep” putem konkursa „Zajednici zajedno” u 2015. godini. NIS je već početkom 2016. Postavio i kutije za odlaganje plastičnih čepova u svojim poslovnim centrima u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu i Nišu, tako da je u 2016. godini prikupljeno više od 500.000 čepova u NIS-ovim predstavništvima.

Skupljanje čepova počelo je još 2012. godine, a do danas je prikupljeno 100 tona plastičnih čepova čime je pomoguto osamnaestoro mališana

Događaju su prisustvovali i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

U sklapanju mozaika je učestovalo 300 volontera iz svih krajeva Srbije, podeljenih u osam timova među kojima je jedan bio i tim nazvan po Naftnoj industriji Srbije

Manifestacija sklapanja mozaika u organizaciji „Čepom do osmeha” je takođe procenjena kao veoma značajna za promociju Novog Sada i Srbije na svetskom nivou, posebno nekoliko godina uoči događaja koji će biti organizovani 2021. godine u Novom Sadu, budući da je grad proglašen Evropskom prestonicom kulture za tu godinu i Evropskom prestonicom mladih 2019.

NIS tradicionalno podržava Pančevački džez festival u okviru programa "Zajednici zajedno"
NIS tradicionalno podržava Pančevački džez festival u okviru programa “Zajednici zajedno”

Na ovogodišnjem festivalu učestvuju prestižni svetski i domaći džez umetnici poput gitariste Džona Skofilda, džez pijanistkinje i kompozitorke Majre Melford, legendarnog italijanskog trubača Enrikea Rava i mnogih drugih. U domaćoj ponudi, između ostalog, predstavljaju se umetnici poput sastava Sound sculptures, benda čuvenog džez pijaniste i člana Big benda RTS-a Ivana Aleksijevića, kao i Lazar Tošić kvarter i Marko Đorđević.

NIS tradicionalno podržava ovaj muzički festival sa ciljem da doprinese razvoju i promociji kulturnih vrednosti i razvoju grada Pančeva u skladu sa svojim korporativnim sloganom“ Budućnost na delu“.

Program “Zajednici zajedno” osmišljen je sa ciljem unapređenja kvaliteta života i razvoja lokalnih zajednica u kojima NIS posluje. Kompanija već osmu godinu zaredom uspešno realizuje i podržava društveno odgovorne projekte u 11 gradova i opština: Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Pančevo, Zrenjanin, Kikinda, Novi Bečej, Žitište, Kanjiža i Srbobran.

U novootvorenom Parku nauke u Kikindi postavljeni su trodimenzionalni nastavni objekti poput Njutnovog klatna, meteo stanice, solarnog panela za proizvodnju električne energije, žiroskopa i generatora električne energije. Cilj projekta je promocija prirodnih nauka među učenicima osnovnih i srednjih škola, pre svega iz oblasti geografije, fizike, matematike i meteorologije.

Projekat “Zrenjanin grad preduzetnika” je uspeo da približi pojam preduzetništva i srednjoškolcima i pružio im mogućnost da afirmacijom sopstvenog preduzetničkog i takmičarskog duha prošire svoje vidike, istraže svet biznisa i kroz jedan timski rad osvoje vredne nagrade za sebe i svoju školu, a u nekom narednom periodu i nove poslovne poduhvate za sebe i svoju lokalnu zajednicu.

NIS je podržao adaptaciju Pozorišta lutaka iz Niša, jedinog lutkarskog pozorišta na području jugoistočne Srbije, sa tradicijom dugom gotovo 60 godina.

Projekat “Moja učionica u parku” odnosio se na uređenje i sanaciju napuštenog i oronulog objekta koji se nalazi u centru naselja Karađorđevo. Pored uređenja teritorije, izvršena je nabavka sadnica i pošumljavanje uz pomoć 50 učenika OŠ “Nikola Tesla” kao i njihovih profesora i nastavnika.

U Elektrotehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ u Novom Sadu otvoren je park obnovljivih izvora energije. U parku su instalirani solarni fotonaponski paneli, koji su postavljeni uz postojeći vetrogenerator, solarni kolektor za zagrevanje vode i solarnu peć.

U okviru projekta „Zeleni džepovi Obrenovca“ volonteri udruženja Eko-Dvorište u saradnji sa JKP Obrenovac očistili su četiri lokacije i izradili mobilijar koji je uz različite sadnice osvežio ovaj nekada zapušteni prostor u centru Obrenovca.

NIS je pomogao opremanje Edukativno-radnog centra u Novom Sadu za odrasle osobe sa autizmom. Projekat opremanja multimedijalne radionice ima za cilj edukaciju i radno osposobljavanje korisnika centra. Projekat je realizovan u saradnji sa Savezom organizacija za podršku osobama sa smetnjama u razvoju – SOPOR Novi Sad.

Restauracija Narodnog muzeja Pančevo obuhvatila je Svečanu salu i sve oslikane površine na zgradi, čime su stvoreni uslovi za otvaranje stalne muzejske postavke u ovoj ustanovi kulture.

U okviru konkursa „Zajednici zajedno“, kompanija NIS je renovirala i adaptirala prostor u kikindskoj osnovnoj školi „6. oktobar“ za učenike sa smetnjama u razvoju. Rekonstrukcijom prostora, sanacijom toaleta i adaptacijom drugih delova škole, znatno su olakšane njihove svakodnevne aktivnosti. Ovim projektom započeta je transformacija škole u centar za pružanje stručne podrške deci sa smetnjama u razvoju u opštini Kikinda, ali i svoj drugoj deci.

Savremena galerija Umetničke kolonije Ečka realizovala je projekat “Vodič kroz Savremenu galeriju Zrenjanin”. Zahvaljujući projektu, posetioci će moći da se na pristupačan način upoznaju sa različitim likovnim tehnikama, kao i sa delima savremene vizuelne umetnosti na izložbama Savremene galerije Zrenjanin.

Mamutfest 2015 organizovan je u periodu od 11. do 13. septembra 2015. godine zahvaljujući podršci Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kompanije NIS kroz program “Zajednici zajedno” i Opštine Kikinda. Ovogodišnju manifestaciju posetilo je preko 4000 posetilaca, najviše dece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

Početkom oktobra meseca, u Srbobranu je otvoreno dečije igralište u naselju “Gedanka”, koje je pretežno naseljeno Romskom populacijom, kako bi im se omogućilo sigurno mesto za igru, kao i razvijanje i podsticanje fizičkog razvoja i motorike kod najmlađih.

Gala koncertom u Sava Centru završen je 46. međunarodni susret dece Evrope – „Radost Evrope“, koji kompanija NIS podržava već sedmu godinu za redom, u okviru konkursa „Zajednici zajedno“.

Drugi po redu festival „Dobro došli na Naselje 2“, u organizaciji grupe građana „Novo kulturno Naselje“, održao se na više lokacija na Novom Naselju u Novom Sadu. Program su sačinjavali: sportske aktivnosti, kreativne radionice, instalacije, performansi, plesne tačke, pozorišne predstave, izložba fotografija, izlagači primenjenih umetnosti, animatorski nastupi, muzički koncerti, programi namenjeni zdravoj ishrani, ekologiji i očuvanju životne sredine i mnogi drugi. Festival posetilo je oko 2500 ljudi.

Pedijatrija i hitna služba Doma zdravlja Kanjiža dobili su tri EKG aparata, u okviru projekta “Zdravo dete – srećno dete” koji je podržala kompanija NIS. Cilj projekta je da se obezbede kompletni pregledi, uz brzo i tačno uspostavljanje dijagnoza, čime će biti pružena kvalitetnija zdravstvena zaštita dece u ovoj opštini, posebno kada su u pitanju hitni slučajevi.

Danas je u OŠ „Tanasko Rajić“ u Čačku, svečano otvoren teren za odbojku, izgrađen uz podršku kompanije NIS. Cilj izgradnje terena je da se upotpune sportski sadržaji i ujedno omogući deci da se bave sportom na otvorenom.

19. septembra, na kartodromu Ada Huja, održan je drugi trkački dan Srednjoškolske karting lige (SKL), koju organizuje SerbiaoffRoad uz podršku NIS-a. Između trkačkog programa, organizovan je i niz edukativnih časova, radionica, predavanja i razgovora sa uspešnim domaćim automobilistima.

NIS je podržala opremanje informatičkog kabineta u Gimnaziji u Čačku. Kabinet je namenjen učenicima Gimnazije, ali i đacima završnih razreda osnovnih škola nadarenih za matematiku. Do sada, škola nije imala adekvatno opremljen informatički kabinet, što je bio motiv kompanije NIS da podrži ovaj projekat i na taj način doprinese boljim uslovima za rad, kako učenika, tako i nastavnog osoblja.

Uz podršku koju je kompanija NIS obezbedila u okviru programa „Zajednici zajedno“ održan je IV Green Days Festival. Ovogodišnji festival smatra se, po oceni organizatora i gostiju, najuspešnijim do sada.

U Čačku je otvoren eko-poligon za stimulaciju psihomotornog razvoja osoba sa smetnjama u razvoju. Izgradnjom eko-poligona, učenici ŠOSO „1. novembar“, korisnici Dnevnog boravka „Zračak“, članovi SK „Morava“ i Udruženja Regionalni inkluzivni centar, ali i svi drugi korisnici dobili su mogućnost da na kvalitetniji način provode svoje slobodno vreme, kao i da razviju i poboljšaju fizičke sposobnosti.

Uz podršku NIS-a renovirana je fiskulturna sala u OŠ “Svetozar Marković Toza“ u Elemiru i promovisan uspešno realizovan projekat “Naša Igra Spaja“. Kroz zajedničku akciju uspelo se u nameri da se obezbede bolji uslovi u fiskulturnoj sali škole za male i velike sportiste, što je preduslov ravan njihovim rezultatima.

Preko 50.000 posetilaca posetilo je 15. Festival uličnih svirača koji je uz podršku koju je kompanija NIS obezbedila u okviru programa „Zajednici zajedno“ održan od 3. do 5. septembra u Novom Sadu. Ovogodišnja manifestacija okupila je preko 150 najboljih umetnika iz države, regiona, Evrope i sveta, a tokom tri dana koliko je trajao festival izvedeno je oko 80 različitih muzičkih i umetničkih programa.

Centralni turnir u brzom šutiranju trojki, u do sada najuspešnijoj sezoni sportsko-humanitarnog projekta „Trojka iz bloka”, održan je danas uz podršku NIS-a na Kalemegdanskoj tvrđavi. Cilj projekta je sakupljanje sredstava za izgradnju i renoviranje kupatila za višečlane socijalno ugrožene porodice na području Srbije.