Novi Sad

Mozaik površine 621 kvadratni metar bio je sklopljen na Trgu Svetozara Miletića i njegovom u celodnevnom sklapanju je učestovalo 300 volontera iz svih krajeva Srbije, podeljenih u osam timova među kojima je jedan bio i tim nazvan po Naftnoj industriji Srbije. Svi neophodni materijali poslati su Ginisovoj komisiji koja bi trebalo zvanično da potvrdi obaranje svetskog rekorda. Mozaik su između ostalog krasili bela golubica kao simbol grada Novog Sada i poznati sat sa Petrovaradinske tvrđave koji podseća da je pet minuta do dvanaest i važan trenutak da više pažnje posvetimo našoj planeti.

Mozaik su između ostalog krasili bela golubica kao simbol grada Novog Sada i poznati sat sa Petrovaradinske tvrđave koji podseća da je pet minuta do dvanaest za našu planetu

Skupljanje čepova počelo je još 2012. godine, a do danas je prikupljeno 100 tona plastičnih čepova čime je pomoguto osamnaestoro mališana. Naftna industrija Srbije je među prvima prepoznala značaj ovog projekta i podržala ideju organizacije kupovinom kombija „KombiČep” putem konkursa „Zajednici zajedno” u 2015. godini. NIS je već početkom 2016. Postavio i kutije za odlaganje plastičnih čepova u svojim poslovnim centrima u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu i Nišu, tako da je u 2016. godini prikupljeno više od 500.000 čepova u NIS-ovim predstavništvima.

Skupljanje čepova počelo je još 2012. godine, a do danas je prikupljeno 100 tona plastičnih čepova čime je pomoguto osamnaestoro mališana

Događaju su prisustvovali i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

U sklapanju mozaika je učestovalo 300 volontera iz svih krajeva Srbije, podeljenih u osam timova među kojima je jedan bio i tim nazvan po Naftnoj industriji Srbije

Manifestacija sklapanja mozaika u organizaciji „Čepom do osmeha” je takođe procenjena kao veoma značajna za promociju Novog Sada i Srbije na svetskom nivou, posebno nekoliko godina uoči događaja koji će biti organizovani 2021. godine u Novom Sadu, budući da je grad proglašen Evropskom prestonicom kulture za tu godinu i Evropskom prestonicom mladih 2019.

U Elektrotehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ u Novom Sadu otvoren je park obnovljivih izvora energije. U parku su instalirani solarni fotonaponski paneli, koji su postavljeni uz postojeći vetrogenerator, solarni kolektor za zagrevanje vode i solarnu peć.

NIS je pomogao opremanje Edukativno-radnog centra u Novom Sadu za odrasle osobe sa autizmom. Projekat opremanja multimedijalne radionice ima za cilj edukaciju i radno osposobljavanje korisnika centra. Projekat je realizovan u saradnji sa Savezom organizacija za podršku osobama sa smetnjama u razvoju – SOPOR Novi Sad.

Drugi po redu festival „Dobro došli na Naselje 2“, u organizaciji grupe građana „Novo kulturno Naselje“, održao se na više lokacija na Novom Naselju u Novom Sadu. Program su sačinjavali: sportske aktivnosti, kreativne radionice, instalacije, performansi, plesne tačke, pozorišne predstave, izložba fotografija, izlagači primenjenih umetnosti, animatorski nastupi, muzički koncerti, programi namenjeni zdravoj ishrani, ekologiji i očuvanju životne sredine i mnogi drugi. Festival posetilo je oko 2500 ljudi.

Preko 50.000 posetilaca posetilo je 15. Festival uličnih svirača koji je uz podršku koju je kompanija NIS obezbedila u okviru programa „Zajednici zajedno“ održan od 3. do 5. septembra u Novom Sadu. Ovogodišnja manifestacija okupila je preko 150 najboljih umetnika iz države, regiona, Evrope i sveta, a tokom tri dana koliko je trajao festival izvedeno je oko 80 različitih muzičkih i umetničkih programa.

Najveća manifestacija dečijeg umetničkog stvaralaštva u Vojvodini, Zmajeve dečije igre, održana je tradicionalno u periodu od 3. do 7. juna 2015. godine u Novom Sadu. Više od 9000 dece i oko 150 umetnika učestvovalo je u programskom sadržaju festivala. Organizovane su naučne i umetničke radionice, a program je upotpunjen i koncertima klasične i popularne muzike, uz učešće brojnih horova, dečijih i studentskih orkestara, kao i muzičkih grupa.

U Novom Sadu, od 26. maja do 3. juna ljubitelji pozorišne umetnosti imali su priliku da uživaju u raznovrsnom programu jubilarnog 60. Sterijinog pozorja.