14.04.2017

Фокус на ефикасном пословању и одрживом развоју

Игор Јовановић
  • Views 698

Развој бизниса ван граница Србије један од основних праваца путем којих наша компанија остварује своју стратешку визију – да постане једна од највећих брзорастућих компанија у овом делу Европе и да уједно другима у региону буде узор по ефикасности и безбедности, као и одрживом развоју

Компанија НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Међутим, ми не планирамо ту да станемо. Визија НИС-а је да постане највећа брзорастућа компанија на Балкану, фокусирана на потребе купаца у региону. Такође, циљ је да постанемо пример другим компанијама у овом делу Европе, како по ефикасности пословања, тако и по динамици одрживог развоја и поштовању принципа корпоративне друштвене одговорности.

Седиште НИС-а и његови основни производни, прерађивачки и складишни капацитети, као и највећи део малопродајне мреже, налазе се у Србији, али је наша компанија, у складу са стратегијом да постане лидер у окружењу, још 2011. године започела ширење бизниса ван граница матичне државе. НИС је пословање у региону најпре проширио на области истраживања и производње нафте и гаса (у Босни и Херцеговини, Румунији и Мађарској), као и у сегменту малопродаје (Босна и Херцеговина, Бугарска и Румунија). После тога су учињени и крупни кораци у сегменту трговине електричном енергијом где је наша компанија већ присутна на тржиштима Румуније, Мађарске, Словеније, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Циљ је да ускоро будемо заступљени и у осталим државама Централне и Југоисточне Европе.

Поред тога, треба рећи да је НИС прва компанија из Србије која је у Бриселу отворила Канцеларију за сарадњу са институцијама ЕУ, као и да зависна друштва, представништва или огранци НИС-а такође раде у Русији, Туркменистану, Анголи, Бугарској, Мађарској, Босни и Херцеговини, Хрватској и Румунији.

Истраживање и производња

Када је реч о сегменту истраживања и производње, НИС је у региону искорачио на територију Румуније, Мађарске и Босне и Херцеговине. У Румунији је регистровано зависно друштво, ”НИС Петрол С.Р.Л.“ које се бави активностима у области истраживања нафте и гаса, као и развојем малопродајне мреже широм те државе. Такође, кћерка фирма НИС-а у Румунији је регистрована и за трговину електричном енергијом што нашој компанији омогућава да учествује у трговини струјом на тржишту ЕУ. У Румунији, која геолошки припада Панонском басену, “НИС Петрол С.Р.Л.“ је са партнерима започео геолошко-истражне активности у високопродуктивном региону на западу земље. У 2016. години у Румунији су успешно реализовани 3Д сеизмички радови у блоковима ЕX-7 и ЕX-8, у региону Тимиш, а експерти НТЦ НИС Нафтагас д.о.о. Нови Сад завршили су интерпретацију снимљених података на тим блоковима. Резултати интерпретације су интегрисани у геолошки модел и процену ресурсне базе. Такође, у 2016. години почеле су припреме за бушење бушотине Теремиа-1000 на блоку ЕX-7 које је и почело у јануару 2017. године. Резултати добијени током бушења послати су на интерпретацију у НТЦ. Прошле године завршено је и тестирање бушотине Јимболиа-6 и добијен је доток гаса. НИС ће и у 2017. години наставити са реализацијом активности у области истраживања нафте и гаса у Румунији. Важно је напоменути и да је кћерки фирми НИС-а, Нафтагас-Нафтним сервисима, огранку у Темишвару, у октобру 2016. године додељена прва награда Трговинске, индустријске и пољопривредне коморе румунског округа Тимиш у категорији малих предузећа у нафтно-гасном сектору. Награда је додељена за изврсност у пословању у сектору услужних делатности у истраживању и производњи нафте и гаса за 2015. годину.

Што се тиче трговине електричном енергијом, ”НИС Петрол С.Р.Л.“ на румунској берзи OPCOM тргује од новембра 2015. године, као и на граници са Србијом. Такође, ”НИС Петрол С.Р.Л.“ учествује у трговини у Словенији, регистрован је за трговину у Мађарској и наставља да шири мрежу партнера.

У Босни и Херцеговини НИС је крајем 2010. године учествовао у оснивању предузећа ”Јадран-Нафтагас“ које се бави истраживањем угљоводоника у Републици Српској. Током 2016. године у Босни и Херцеговини су изведени геохемијски радови на пољима у оквиру Блока ”Источна Херцеговина“. На основу анализе резултата биће припремљена и стратегија даљих радова на простору целог блока.

Када је реч о активностима у сегменту истраживања и производње у Мађарској, у 2016. години је завршено бушење бушотине RAG Kiha-004 у блоку Кишкунхалас, где је партнер нашој компанији аустријски RAG. Током кратког испитивања је добијена нафта након чега су почели припремни радови за продужено испитивање са дубинском пумпом.

Врхунска горива и иновативне услуге

Један од основних праваца регионалног развоја НИС-а је и сегмент малопродаје. У тој области НИС је своју мрежу бензинских станица проширио на територију Босне и Херцеговине, Бугарске и Румуније. Такође, НИС ће и даље радити на развоју и модернизацији своје малопродајне мреже у региону, као и на томе да својим потрошачима понуди премијална брендирана горива и иновативне услуге. После одличних резултата у сегменту продаје горива планиран је даљи постојани раст продаје нафтних деривата у земљама региона, као и позитивна динамика раста продаје производа додатног асортимана.

Развој малопродајне мреже у Босни и Херцеговини НИС оперативно води преко предузећа “НИС Петрол д.о.о. Бања Лука“ и “G Petrol Sarajevo“. У тој држави НИС је присутан под два бренда: масовни НИС Петрол и премијум бренд ГАЗПРОМ бензинске станице. У БиХ НИС укупно има 37 бензинских станица (27 у бренду ГАЗПРОМ и 10 НИС Петрол БС), а у плану је и даље ширење мреже. Током 2016. године НИС је у сегменту малопродаје пре свега радио на развоју и увођењу нових врста брендираних горива. Тако је на мрежи бензинских станица у бренду НИС Петрол уведен дизел Ultra D, док је на мрежи ГАЗПРОМ бензинских станица уведен високооктански бензин – G-Drive 100 и G Drive Дизел. Лансирање брендираних горива на тржиште БиХ испраћено је свечаном промоцијом која је организована за медије и пословне партнере у Сарајеву, главном граду БиХ. Што се тиче даљих планова, НИС ће у 2017. години наставити да промовише нове програме лојалности и нове погодности за различите врсте потрошача као што су Агро картица за пољопривреднике и картица Заједно на путу за занатлије.

На територији Бугарске оперативна је малопродајна мрежа НИС-а која броји 35 бензинских станица у ГАЗПРОМ бренду којима управља НИС-ово зависно предузеће ”НИС Петрол ЕООД“. Такође, НИС Петрол је купио и складиште у Костинброду код Софије чиме је отворена могућност за развој дистрибуције горива из Србије у сопствене малопродајне објекте, као и за велепродају. У 2016. години у малопродајну мрежу у Бугарској уведен је у продају G-Drive дизел. У Бугарској је наша малопродајна мрежа заузела јаку позицију у сегменту премијум бренда и потрошачима нуди висококвалитетна горива, широк спектар производа и иновативне услуге, а током 2017. године радиће се на додатном развоју квалитета и услуга на малопродајним објектима.

У Румунији мрежа ГАЗПРОМ бензинских станица броји 18 објеката, на које је током 2016. године уведен нови тип бензина – G-Drive 100. За 2017. годину планирано је даље унапређење квалитета производа и услуга које се нуде потрошачима, као и имплементација програма лојалности „Са нама на путу“.  Треба напоменути да је Илеана Балтату, заменик директора „НИС Петрол С.Р.Л.“ за промет, у 2016. години изабрана међу 50 најутицајнијих жена у Румунији у избору магазина „Forbes Romania“.

НИС је пословање у региону најпре проширио на области истраживања и производње нафте и гаса (у Босни и Херцеговини, Румунији и Мађарској), као и у сегменту малопродаје (Босна и Херцеговина, Бугарска и Румунија). После тога су учињени и крупни кораци у сегменту трговине електричном енергијом

Поуздан партнер локалним заједницама

НИС-ова зависна друштва у региону била су у 2016. години ангажована и на пољу друштвено одговорних активности. У складу са стратешким опредељењем НИС-а да промовише науку, културу, уметност, спорт, те ради на побољшању услова образовања, као и на подршци младим талентованим људима, и у региону су спроведене акције са истим циљем. Компаније ”НИС Петрол д.о.о Бања Лука“ и ”G Petrol d.о.о. Sarajevo“ су у 2016. години добиле признање ”Капетан Миша Анастасијевић“ у категорији ”Најбољи партнер у региону“. Такође, НИС-ова зависна друштва у БиХ била су спонзор значајних спортских манифестација као што су Бањалучки и Сарајевски полумаратон и турнир за младе фудбалере у Сарајеву ”Играј фудбал, живи живот“. Будући да НИС подржава промоцију спортских вредности, фер надметања и здравог стила живота, наше компаније у БиХ и даље намеравају да остану поуздан партнер значајних спортских манифестација. У Бугарској је ”НИС Петрол ЕООД“ у 2016. години био партнер пројекта ”Region in Growth“ чији је циљ био унапређење дијалога између Владе Бугарске, локалних самоуправа и представника бизниса. Пројекат је трајао више месеци током којих је одржана серија округлих столова широм Бугарске. И у 2017. години наша компанија у Бугарској ће наставити са друштвено одговорним активностима, пре свега кроз подршку пројектима који промовишу безбедну вожњу и сигурност на путевима. У Румунији је „НИС Петрол С.Р.Л.“ радио на јачању партнерства са локалним заједницама на западу Румуније, а то ће бити приоритетна активност у области друштвене одговорности и у 2017. години.

Према усвојеном плану пословних активности, период између 2017. и 2019. године биће важна етапа у будућем развоју НИС-а, као период реализације инвестиција значајних за будућност Компаније. Тај период биће значајан и за регионално пословање Компаније, јер је развој бизниса ван граница Србије један од основних праваца путем којих наша компанија остварује своју стратешку визију – да постане једна од највећих брзорастућих компанија у овом делу Европе и да уједно другима у региону буде узор по ефикасности и безбедности, као и одрживом развоју. На том путу НИС ће истовремено настојати да што више учврсти партнерство са заједницама у којима послује и да са њима подели свој успех и визију развоја у будућности.

Чланак је објављен у магазину Energize бр. 11

  • Подели:
  • Facebook
  • Twitter