14.05.2018

Како се постаје најбољи страни студент у Русији

  • Views 645

Андрија Аврамовић, један од 13 стипендиста компаније НИС који су на Губкинском, понео је ту титулу, у огромној конкуренцији студената из целог света. Ни то што студира на руском није представљало препреку, јер је и то савладао пре одласка. Он ће, како каже, по завршетку студија да се врати у Србију и започне каријеру у компанији НИС.

Бити најбољи страни студент Руске Федерације није баш мала ствар, посебно ако студирате на чувеном Губкинском универзитету у Москви. Андрија Аврамовић, један од 13 стипендиста компаније НИС који су на Губкинском, понео је ту титулу, у огромној конкуренцији студената из целог света. Ни то што студира на руском није представљало препреку, јер је и то савладао пре одласка. Он ће, како каже, по завршетку студија да се врати у Србију и започне каријеру у компанији НИС, која га и стипендира. Андрија каже да се 2014. године јавио на јавни НИС-ов конкурс за стипендирање најбољих ученика средњих школа, за студирање инжењерских специјалности из области нафте и гаса у Руској Федерацији на неким од најперспективнијих универзитета у тој области. Било је то случајно, када је угледао плакат на школској огласној табли, и корак по корак, прикључио се другој генерацији српских студената у Русији под окриљем програма „Енергија знања“. О томе колико је важно што осим стипендије одмах по завршетку студија добија и посао у НИС-у, млади студент каже:

„Веома је битно за сваког студента да током студија буде сигуран да ће га његов труд и рад на факултету на крају одвести нечему конкретном. Мени стипендија НИС-а даје сигуран будући посао у националној нафтној компанији, у професији коју волим. Компанија је својим решењем да ми омогући студије нафтног инжењерства у Русији дала мени велику прилику за развој. Моја интересовања за геологију, природне и техничке науке спојила су се са плановима НИС-а у оквиру пројекта ‘Енергија знања’ и мислим да је све то заједно представљало одличну шансу за стицање квалитетног образовања и даљи развој успешне каријере. Финансијска подршка, коју НИС пружа својим стипендистима, веома ми је помогла да се осамосталим и смањим потраживања од својих родитеља. Програм ‘Енергија знања’ пружа својим стипендистима континуирану подршку током студија, да увек можемо да се обратимо представницима програма за помоћ у различитим ситуацијама. Такође, као стипендистима НИС-а обезбеђена нам је стручна пракса у компанији и мотивисани смо да учествујемо на различитим конференцијама и скуповима.“

Шта је то што си научио на московском универзитету а није ти било доступно код нас? Која је разлика у студијама и образовању које се добија у Русији?

Губкински универзитет ми је пружио доста боље образовање из специјалних курсева нафтног инжењерства, који произилазе из руске индустријске праксе, што се на српским факултетима ретко може добити. То су инжењерске дисциплине оријентисане на праксу, и веома су корисне за будући рад у струци. Генерално гледано, мој утисак је да је руско образовање, упркос процесима транзиције и примене болоњског система, сачувало свој јак теоријски фундамент и генерализацију на почетним годинама студија, које представљају основу за постепену ужу специјализацију студената на старијим годинама основних и мастер студија. Руски образовни систем видим као пирамиду у чијој основи се налазе фундаменталне науке и дисциплине, на које се надограђују општи стручни курсеви у средини, и на крају специјални курсеви на врху.

Веома је битно за сваког студента да током студија буде сигуран да ће га његов труд и рад на факултету на крају одвести нечему конкретном. Мени стипендија НИС-а даје сигуран будући посао у националној нафтној компанији, у професији коју волим.

Андрија Аврамовић

Због чега студенти Губкина долазе у Србију и шта планираш да им покажеш овде?

Губкински студенти посећују Србију и компанију НИС у оквиру пројекта Студентске секције СПЕ Губкинског универзитета, у оквиру којег је планирано упознавање са нафтним и гасним сектором Србије (конкретно, са различитим секторима компаније НИС), обилазак Београда, Новог Сада и туристичке регије Западне Србије. Велику помоћ у реализацији пројекта пружили су представници пројекта „Енергија знања“ Нафтне индустрије Србије.

Колико је истраживачки рад у Србији доступан једном студенту и на чему радите тренутно?

Свој истраживачки рад углавном обављам на московском факултету, а један од пројеката је под менторством запослених Научно-технолошког центра НИС. Пројекти на којима тренутно радим и који представљају моју сферу интереса везани су за различите методе повећавања искоришћености нафтних лежишта и везу петрофизичких особина лежишта и параметара производње угљоводоника.

  • Подели:
  • Facebook
  • Twitter