30.03.2018

Тим за победу

Тамара Бјелановић
  • Views 680

Овогодишње признање „PC Press“ за најбоља online достигнућа, у категорији за корпоративне комуникације додељено је интерном порталу наше компаније. Тим поводом, разговарали смо са нашим колегама Миленом Шћепановић, Небојшом Трајковићем и Ненадом Станојевским, који се свакодневно труде да сви запослени НИС-а буду правовремено и тачно информисани о свим сегментима пословања компаније.

НИС има око 11.000 запослених и највећи број људи информације о компанији добија преко НИС-овог интерног портала. Колико је специфично уређивање интерног сајта једне од највећих компанија у Србији и региону?

Специфичност је у самој организацији. Поред главног портала који уређује Дирекција за интерне комуникације, постоји преко тридесет портала организационих делова и два (ускоро три) регионална портала. Било је потребно развити јасан систем управљања којим се обезбеђује јединствен визуелни идентитет, тематска уједначеност и дефинисати начин на који се пласирају информације. Циљ је да крајњи корисник нема утисак разуђене и комплексне структуре већ јединственог канала комуникације.

Структура НИС-а је врло комплексна – имамо пет Блокова, Матицу која се састоји од неколико Функција, као и ћерке фирме у Босни и Херцеговини, Румунији и Бугарској. Како успевате да на дневном нивоу прикупите податке о пословању и активностима свих ових огранака и сектора и о томе информишете све запослене? Звучи јако тешко.

Имамо јасно дефинисане комуникационе планове који су у складу са бизнис плановима и стратегијом наше компаније. Осим тога, у редовном смо контакту са великим бројем колега које се баве различитим бизнис процесима и то нам је такође један од извора информација. Посао нам олакша и чињеница да се колеге самоиницијативно јављају, односно шаљу нам и информације о успесима које су оствариле како на пословном, тако и на у приватном плану. Захваљујући томе, поред пословне, наш портал има и своју топлу, људску страну. Исто важи и за регион. У сталном смо контакту са колегама које се баве ПР-ом у НИС-овим ћеркама фирмама у Румунији, Босни и Херцеговини и Бугарској. Иначе, на Порталу постоји секција „Regional news“ на енглеском језику, која је намењена управо нашим колегама из региона, као и портали на локалним језицима.

За техничко одржавање портала имамо велику подршку нашег IT који решава питања сервера, одржавања, програмског развоја на основу наших захтева. Дизајнерска питања решавамо махом сами или уз помоћ неке екстерне агенције када за тим постоји потреба. Сав материјал објављен на Порталу је производ нашег малог тима из Дирекције за интерне комуникације.

Шта запослени највише читају, шта их највише занима?

Највише се читају текстови посвећени питањима која директно утичу на свакодневни рад запослених: ХР текстови и обавештења, пословни резултати, промене у начину пословања и организацији. Веома су читани и текстови са личном нотом о пословним и приватним успесима наших колега, људи које познајемо. Сваки пут нас изненади велики број кликова у секцији „Рођендани” као и читаност „Малих огласа”. Што се секција на Порталу тиче, убедљиво најпосећенији је компанијски Адресар и према њему је усмерено око 10% укупног месечног саобраћаја.

Поред прикупљања, припреме и пласирања свих информација за портал, ту су и програмерски и дизајнерски задаци. Колико је структурно компликован наш портал и како га одржавате?

За техничко одржавање портала имамо велику подршку Дирекције за ИТ која решава питања сервера, одржавања, програмског развоја на основу наших захтева. Дизајнерска питања решавамо махом сами или уз помоћ неке екстерне агенције када за тим постоји потреба. Сав материјал објављен на Порталу је производ нашег малог тима из Дирекције за интерне комуникације.

Сви имате више него испуњене приватне животе – Неша Трајковић је маратонац, Милена се бави плесом, а Неша Станојевски има двоје деце-предшколског и школског узраста. Како успевате да ускладите пословне и приватне обавезе?

Веома је важно успоставити баланс између пословног и приватног живота и да ниједан од њих не сме да трпи. Ова два сегмента живота данас су веома испреплетена и имају позитивно међудејство. Испуњен приватан живот је неисцрпан извор енергије и знања за пословне задатке, а успешно реализовани пословни пројекти дају осећај задовољства и сигурности који се преносе и у сферу приватног. Хобији и интересовања дају додатну позитивну енергију, али најјачи ветар у леђа долази од наших најмилијих.

  • Подели:
  • Facebook
  • Twitter