03.04.2018

Знање се увек исплати

из Магазина Бизнис
  • Views 874

Светлана, Ирина и Илија су само неки од некадашњих стипендиста НИС-а који су добили прилику да раде у овој компанији и да напредују у професионалној каријери.

Скоро 50 опремљених кабинета, лабораторија и учионица у градовима широм Србије,  додељених стипендија за 90 младих талената, организација 33 олимпијада знања из  физике, хемије, математике и руског језика, само су неки од резултата петогодишњег постојања програма Енергија знања Нафтне индустрије Србије. Овај јединствен програм НИС је покренуо 2012. године и тако постао један од пионира у сарадњи привреде и образовања.

Након пет година, млади стручњаци, некадашњи стипендисти ове компаније већ су своје знање преточили у исукство, запослили се у НИС-у и добили могућност да напредују у професионалној каријери. Један од многих стипендиста ове компаније који је након завршетка Технолошког факултета у Новом Саду свој радни однос засновао у НИС-у је Светлана Кузминац, мастер инжењер технологије. Први сусрет са радом у овој компанији, каже, имала је у Погону за намешавање базног уља, на Шангају у Новом Саду. „То је била јако лепа увертира за каснији рад. Тренутно радим на позицији инжењера технолошких процеса у Сектору за припрему и отпрему нафте и гаса и задужена сам пратим квалитет припреме гаса, нафте и слојне воде. Желим да једног дана постанем и водећи инжењер“, каже Светлана.

То је била јако лепа увертира за каснији рад. Тренутно радим на позицији инжењера технолошких процеса у Сектору за припрему и отпрему нафте и гаса и задужена сам пратим квалитет припреме гаса, нафте и слојне воде. Желим да једног дана постанем и водећи инжењер

Светлана Кузминац

И њен колега Илија Баковић, такође стипендиста НИС-а, има слична искуства када је реч о стицању знања и праксе. „Прве контакте са компанијом НИС остварио сам током треће године студија када сам обављао стручну праксу на пољима НИС-а. Убрзо након тога, компанија је одлучила да на Рударско-геолошком факултету тестира најбоље студенте за одабир стипендиста. Имао сам срећу да будем један од 16 стипендиста факултета те 2014. године“, присећа се Илија. Каже да је у НИС-у почео са радом у јануару 2016. године. “Пошто је компанија НИС једина која се у нашој држави бави истраживањем и производњом нафте и гаса, да није дошло до стипендирања и заснивања радног односа, вероватно бих отишао из Србије и потражио посао нафтног инжењера ван њених граница“, поверио се Илија, чија је тренутна позиција инжењер за планирање, оперативну и техничку подршку.

Пошто је компанија НИС једина која се у нашој држави бави истраживањем и производњом нафте и гаса, да није дошло до стипендирања и заснивања радног односа, вероватно бих отишао из Србије и потражио посао нафтног инжењера ван њених граница

Илија Баковић

Још једна у низу успешних стпендиста у овој компанији била је Ирина Захировић. Укратко нам је описала сусрет са послом у великој корпорацији и са тиме како је то променило њен живот: “током свог рада у НИС-у, прошла сам кроз неколико различитих сектора и сваки од њих ми је пружио прилику да научим нове ствари и да се додатно усавршавам. НИС ми је дао могућност за даље напредовање и развој у складу са свим светским стандардима, што је мотивисало многе младе стручњаке из ове области да остану у својој земљи“. Ирина каже и да жели да остане у Србији и да ради у овој компанији како би се даље усавршавала у области петрофизике.

Током свог рада у НИС-у, прошла сам кроз неколико различитих сектора и сваки од њих ми је пружио прилику да научим нове ствари и да се додатно усавршавам. НИС ми је дао могућност за даље напредовање и развој у складу са свим светским стандардима, што је мотивисало многе младе стручњаке из ове области да остану у својој земљи

Ирина Захировић

У НИС-у кажу да су поносни на младе људе које су стипендирали и које су потом запослили јер су они сада део успешног тима који води компанију напред. Ова компанија такође напомиње да ће и даље наставити да сарађује са образовним институцијама и да даје подршку младим талентима. За допринос образовању у Србији, НИС је прва компанија у нашој земљи која је добила Светосавску награду коју додељује Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

  • Подели:
  • Facebook
  • Twitter