Biznis vesti

Savremena tehnologija u službi prerade

Kompanija NIS načinila je novi korak u pravcu modernizacije prerađivačkih postrojenja i potpisala ugovor o nabavci savremene INDMAX tehnologije i baznog projekta za modernizaciju postrojenja katalitičkog krekinga (FCC) sa renomiranom međunarodnom kompanijom Lummus Technology (deo McDermott grupe).

23 Decembar 2019

Ugovor, koji je deo projekta ukupno vrednog oko 80 miliona dolara, u Poslovnom centru kompanije u Beogradu potpisali su Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada NIS-a i Maurice Korpelshoek, direktor za marketing tehnologija Lummus Technology.

Realizacija ovog projekta NIS-u će doneti brojne poslovne i ekološke benefite. Nove tehnologije doprineće povećanju proizvodnje propilena, a biće izgrađeno i postrojenje za proizvodnju ETBE (visokooktanske komponente benzina), što će dodatno povećati vrednost korpe rafinerijskih proizvoda. Takođe, finalizacija projekta koja je planirana do drugog kvartala 2024. godine značiće unapređenje zaštite životne sredine kroz smanjenje emisija čvrstih čestica, a pored toga biće omogućena efikasnija proizvodnja benzina sa bio komponentom.

„NIS deluje na veoma zahtevnom regionalnom tržištu naftnih derivata i zato je naše opredeljenje da stalnom modernizacijom jačamo konkurentnost Rafinerije nafte u Pančevu. Nabavka nove tehnologije i izgradnja novog postrojenja u Rafineriji novi je korak u povećanju vrednosti korpe naših proizvoda, a za nas su jednako važni i ekološki efekti koje ćemo ostvariti. Veliko je zadovoljstvo što na ovom važnom projektu sarađujemo sa renomiranim kompanijama poput Lummus Technology, našeg višegodišnjeg partnera u modernizciji prerađivačkih kapaciteta NIS“.

Vladimir Gagić
Vladimir Gagić
Direktor Bloka Prerada NIS

Kompanija NIS ostvaruje višegodišnju saradnju sa kompanijom Lummus Technology. Kompleks MHC/DHT (za blagi hidrokreking i hidroobradu), ključni projekat prve faze modernizacije Rafinerije i Postrojenje za duboku preradu, kao kapitalni projekat druge faze modernizacije prerađivačkih kapaciteta NIS, izgrađeni su po licencama Lummus Technology. Rafinerija nafte u Pančevu jedna je od najmodernijih rafinerija u ovom delu Evrope sa maksimalnim godišnjim instalisanim kapacitetom prerade od 4,8 miliona tona.

U Rafineriji nafte Pančevo u toku je druga faza modernizacije, a ključni projekat je izgradnja postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja, vredan 300 miliona evra.