NIS-ovi volonteri u Botaničkoj bašti

Voloteri NIS-a učestvovali u jesenjem ulepšavanju Botaničke bašte „Jevremovac“, park od posebnog ekološkog značaja za Beograd. Akcija inspirisana prirodom u zagrljaju jeseni, osmišljena je kroz timsku igru.

30. oktobar 2019.

Timovi poetskih naziva – „Tisa“, „Leska“, „Ginko“, „Divlji kesten“, „Gvozdeno drvo“, „Omorika“, „Japanski vrt“, „Beli dud“… sa baštenskim alatom, rasporedili su se duž pet hektara ove bašte sa ciljem u akciji jesenjeg čišćenja ove oaze mira i tišine u glavnom gradu.

Oko 70 vrednih baštovana u već prepoznatljivim majicama „Kluba volontera“ NIS-a, pažljivo su uklonili opalo lišće i postavili travnati tepih, uređujući jednu od najraskošnijih botaničkih bašti ove vrste u ovom delu Evrope sa preko 2.500 biljnih vrsta iz čitavog sveta.

Ova akcija predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje NIS-a i Botaničke bašte „Jevremovac“. Naftna industrija Srbije je prepoznala značaj ovog Spomenika prirode arhitektonske i kulturno-istorijske vrednosti. Između ostalog, obezbeđeno je gorivo za zagrevanje staklenika u kome se nalazevredne i retke biljke, a u novije vreme Bašta je dodatno ulepšana donacijom za izgradnju drvene pergole – prezentacionog prostora na otvorenom. Dve godine zaredom ova beogradska zelena oaza bila je i mesto okupljanja zaposlenih NIS-a povodom Dana kompanije.

Iako je od formalnog osnivanja „Kluba volontera“ NIS-a proteklo tek godinu dana, uz učešće oko 900 volontera do sada su realizovane brojne akcije sa fokusom na pomoć socijalno ugroženim kategorijama, deci i omladini, uređenje prostora u dečijim bolnicama, kao i zaštitu životne sredine. Jedna od poslednjih je podrška aktivnostima Nurdora u akciji „Pruži korak“ u kojoj je učestovalo više od 300 zaposlenih iz čitave Srbije, a čiji cilj je bio prikupljanje sredstava za izgradnju nove Roditeljske kuće u Beogradu.