НИС на вечерњој дебати Европског енергетског форума у Стразбуру

Дан након Париског форума посвећеног Западном Балкану, у Стразбуру је 5. јула у организацији Канцеларије за сарадњу са ЕУ институцијама НИС одржана вечерња дебата на више него актуелну тему „Реализација енергетских и климатских циљева ЕУ на Западном Балкану“.

_MG_0234 (3)

Никола Радовановић, менаџер за законодавство НИС је у контексту енергетског потенцијала који Западни Балкан има представио како компаније могу допринети испуњењу климатских и енергетских циљева ЕУ уколико су спремне да одговоре на пет основних постулата Енергетске уније – сигурност снабдевања, енергетска ефикасност, интегрисано јединствено тржиште, повећање удела обновљивих извора енергије и иновације. Говорећи најпре о енергетској ефикасности, истакнуто је како је НИС повећао енергетску ефикасност за 25% у периоду 2012-2015 год, што је осим еколошког ефекта донело компанији значајне уштеде. НИС предњачи и у сигурности снабдевања (уз помоћ ширења ресурсне базе природног гаса и сирове нафте и обезбеђивања обавезних резерви до 2023 год), развоја пројеката за повећање удела обновљивих извора енергије, а значајан је допринос НИС у области научно-техничких истраживања.

_MG_0430 (3)

На дебати су осим представника НИС имали излагање Славчо Нејков, Председник управног одбора Института за енергетски менаџмент из Софије и Родерик ван Вурст, представник Директората за енергетику Европске комисије.

Догађају су присуствовали представници Европског Парламента, представници организација – чланица Европског енергетског форума, као и представници енергетских клубова и асоцијација.

Прочитајте више: http://www.europeanenergyforum.eu/events/western-balkans-meeting-eu-energy-and-climate-goals

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, као и промет широког асортимана нафтних деривата. Више на страни nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд