Одржано предавање „Енергетска унија и НИС“

Предавање на тему Енергетске уније и њеног значаја за НИС одржано је у пословном центру компаније у Београду, у оквиру циклуса "НИС и приступни преговори са ЕУ".

Менаџмент и запослени су имали прилику да чују излагање представника респектабилне консултантске куће „Флајшман Хилард“ Мата Хајнда, потпредседника и руководиоца одељења за ЕУ стратегију у области енергетике у Влади Велике Британије у периоду 2013-2015, и Џејмса Стивенса, партнерa,  експерта за односе са институцијама ЕУ, специјализованог за области енергетике и хемијске индустрије.

Уз осврт на историјат и циљеве енергетске политике Европске уније, излагачи су се дотакли  питања либерализације енергетског тржишта у Европи, ефекaта драстичног пада  цене сирове нафте на енергетску политику ЕУ и на рад нафтних компанија у Европској унији. Нагласили су да је за разумевање енергетске политике ЕУ данас неопходно разумети проблем зависности ЕУ од увоза енергената – гаса из Русије, а нафте са Блиског истока.

Експерти су закључили да је основни узрок пада цене тај што се десила револуција у производњи нафте из неконвенционалних извора у САД, због успореног раста производње у Кини, као и пада потражње за енергентима у свету.

Како НИС у свом пословању осећа ефекте промена на тржишту, публика је била заинтересована да чује више о конкретним корацима које ће светски лидери попут САД и Кине предузети у циљу поштовања споразума COP21 из децембра 2015. године, перспективама за фосилна горива у наредном периоду и квалитету горива на тржишту.

Посебно је наглашено да је за НИС у овом тренутку од великог значаја да учествује у актуелним дебатама о новим законским решењима у ЕУ и на тај начин помогне да се и ЕУ информише о актуелним питањима за овај део Европе.

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, као и промет широког асортимана нафтних деривата. Више на страни nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд