Делатности

Основне делатности НИС-а су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, промет нафтних деривата, као и реализација пројеката у области енергетике.

nis_onama_delatnosti

НИС има дугу традицију и квалитетне ресурсе. Једина је компанија у Србији која се бави истраживањем и експлоатацијом нафте и гаса, као и производњом геотермалне енергије.

Основни производни капацитети НИС-а налазе се широм Републике Србије, која захваљујући свом географском положају представља центар трговине и инвестиција на Балкану.
У Србији НИС поседује прерађивачки комплекс са два погона у Панчеву и Новом Саду, који производе широк спектар нафтних деривата – од моторних бензина и дизел горива, преко авио-горива, до машинских уља и сировина за петрохемијску индустрију. У 2012. години НИС је завршио прву фазу модернизације Рафинерије нафте Панчево, захваљујући којој је у потпуности прешао на производњу деривата „Евро 5“ стандарда.

Структура промета НИС-а обухвата извозне и домаће велепродајне испоруке сирове нафте, гаса и нафтних деривата, као и малопродају готових нафтних деривата, течног нафтног гаса и низа пратећих производа. НИС поседује највећу мрежу бензинских станица у Србији која се од 2012. активно шири у региону. Уз обновљен и модернизован масовни бренд НИС Петрол, НИС шири и премијум бренд Gazprom.

Блок „Енергетика” у НИС-у je формиран у складу са стратегијом развоја која препознаје неколико кључних активности: позиционирање НИС-а као значајне енергетске компаније у Србији и региону,
повећање коришћења обновљивих извора енергије, производњу и дистрибуцију електричне енергије.

У овој секцији:

 •  

  Истраживање и производња

  Eксплоатацијa нафте и гаса и производњa геотермалне енергије

 •  

  Сервиси

  Сервисне услуге у области истраживања и производње

 •  

  Промет

  Велепродаја, малопродаја и извоз нафте, гаса и нафтних деривата

 •  

  Прерада

  Oд бензина и дизел горива до машинских уља и сировина за петрохемијску индустрију

 •  

  Енергетика

  Производња енергије и коришћењe обновљивих извора енергије

 •  

  Пратеће делатности

  Непрофилне активе, угоститељске услуге и производња пијаће воде

 •  

  Научно-технолошки Центар

  Подршка у свим фазама истраживања и производње

 •  

  Структура пословања

  Погледајте инфографику о нашим делатностима