Историја

НИС је компанија са богатом историјом.

Од првих корака 1949. године када су се зачеци југословенске нафтне привреде тек назирали, развила се успешна енергетска компанија.

Осврт на период дуг скоро седам деценија открива године пуне ентузијазма, рада, напретка и догађаја.

2017

У Рафинерији нафте Панчево свечано је обележен почетак изградње постројења за дубоку прераду са технологијом одложеног коксовања, кључне инвестиције друге фазе модернизације Рафинерије. Овај пројекат вредан је више од 300 милиона евра и њиме је НИС наставио традицију непрестане модернизације својих постројења и радних процеса како би тржишту обезбедио најквалитетнија горива.

2016

У оквиру Погона за припрему и транспорт нафте и гаса у Елемиру почело је да ради Аминско постројење за пречишћавање природног гаса у које је уложено више од 30 милиона евра. Осим позитивног бизнис ефекта, овај пројекат има и значајну еколошку компоненту јер у потпуности спречава доспевање угљен диоксида у атмосферу.

2015

На мрежи GAZPROM бензинских станица широм Србије почела је продаја горива нове генерације G-Drive 100. Нови стооктански бензин произведен у Рафинерији нафте Панчево, садржи активне компоненте који омогућавају ефикаснији рад мотора, побољшавају његове перформансе и повећавају његову снагу и динамику убрзања.

2014

НИС је започео продају првог брендираног моторног горива, премијум евро дизела Ultra D који је обогаћен и побољшан са циљем да оптимално штити мотор аутомобила. Ultra D je дизел евро 5 квалитета произведени у Рафинерији нафте у Панчеву у који се накнадно додају адитиви врхунског квалитета.

2013

Почела је реализација пројекта развоја система снабдевања налазишта компаније електричном енергијом.  Пуштено је у рад прво когенерационо постројење у Сиракову за производњу електричне и топлотне енергије из гаса које се добија на тој сабирно-отпремној станици.

2012

Свечано отворена прва премијум бренд бензинска станица GAZPROM, у Београду. Ова малопродајна мрежа почиње убрзано да се шири и у региону: у Босни и Херцеговини, Бугарској и Румунији.

2012

Отварањем две бункер станице за бродове на Дунаву НИС је покренуо нову делатност – сигурно снабдевање домаћих и страних бродова и бродских компанија квалитетним горивом на важним пловним правцима у Србији.

2012

Завршена изградња комплекса за хидрокрекинг и хидрообраду у Рафинерији нафте Панчево која означава завршетак прве фазе модернизације рафинеријског комплекса НИС-а.

2011

Следећи своју стратегију да постане лидер у окружењу, НИС почиње убрзано да шири пословање и на тржиште региона. Формирана су зависна предузећа у Босни и Херцеговини, Бугарској, Мађарској и Румунији, а као подршка европским интеграцијама Србије, отворено је представништво Компаније у Бриселу.

2011

Управни одбор НИС-а по први пут у историји компанијe усвојио је дугорочну Стратегију развоја НИС-а на тржишту Балкана до 2020. године. Главни стратешки циљ Компаније до 2020. године је постати најефикаснија, брзорастућа енергетска компанија у балканском региону, одржавајући лидерску позицију на тржишту Србије и улазак међу три топ компаније у југоисточној Европи.

2010

НИС постаје јавно друштво са највећим бројем акционара (приближно пет милиона) листирано на Београдској берзи. Листирањем НИС-а Београдска берза добија највећу “blue chip” компанију на свом листингу.

2009

У акционаре Компаније улази руска компанија Гаспром њефт, на основу међудржавног Купопродајног споразума између Републике Србије и Руске Федерације о куповини 51 одсто акција.

2008

На тржишту Србије се појавио бренд уља и мазива NISOTEC. Бизнис мазива у НИС-у подразумева развој, производњу и продају уља и техничких течности за потрошачки, комерцијални и индустријски сегмент.

2005

Компанија добија статус акционарског друштва, а самим тим бира своју Скупштину акционара, Управни одбор и руководеће органе.

1999

Уништен је део производних капацитета, највише су оштећене рафинерије у Новом Саду и Панчеву због НАТО бомбардовања.

1991

Основано Jавно предузеће Нафтна индустрија Србије. Сва предузећа из области нафтне привреде која су до тада радила самостално, по први пут почињу да послују под једном фирмом.

1985

Почела експлоатација нафте у Анголи, чиме је Компанија по први пут ушла у концесију, ван граница државе. Од тада, па до данас, НИС је произвео преко 4,2 милиона тона нафте на концесионим налазиштима Анголе.

1982

Нови рекорд у годишњој производњи нафте од 1,3 милиона тона

1979

Остварена рекордна годишња производња гаса од 1,14 млрд кубних метара.

1968

Откривено налазиште нафте «Велебит», највеће у земљи. Нафта „Велебит“ због свог хемијског састава потпуно одговара  за производњу нафтенских базних уља. Базна нафтенска уља се високо цене, у Европи су у дефициту, а велике количине увозе се из Америке и Азије. НИС  ће ускоро почети производњу нафтенских базних уља, управо из српске нафте „Велебит“.

1968

Почеле с радом рафинерије нафте у градовима Нови Сад и Панчево. Прве две деценије обележене су изградњом примарних рафинеријских постројења. У другом периоду, од 1980. до 1992. године,  у циљу дубљe  прерадe сирове нафте, изграђена су секундарна постројења. По технолошкој опремљености, рафинерије су у том периоду биле у светском врху.

1963

Завршена изградња првог магистралног гасовода који је спајао сва нафтна поља са градом Панчево где ће се изградити прва рафинерија.

1961

Изграђен је Аеросервис „Београд“ за снабдевање авио-компанија млазним горивом. Те године започела је интензивна сарадња са југословенским авио-превозником ЈАТ, да би се касније та сарадња проширила и на међународне авио-компаније.

1953

Почела је интензивна изградња првих бензинских пумпи у највећим градовима Србије. На почецима се промет нафтних деривата мерио у десетинама хиљада тона, да би неколико деценија касније прешао границу од милион тона.

1952

Пронађено прво нафтно поље на северу земље, код Јерменоваца у Банату, недалеко од откривеног лежишта гаса. Иако ово поље није велико, оно је имало пресудни значај за развој целе нафтне индустрије у Србији. Добијена су средства за даља истраживања и развој предузећа, а ово прво поље било је за раднике школа из области истраживања и производње нафте и гаса.

1949

Основано Предузеће за истраживање и производњу нафте. Задатак новооснованог предузећа био је да у источном делу Панонског басена открије “црно злато”. Пет месеци након оснивања предузећа, пронађено је прво лежиште природног гаса у Србији. Држава почиње да издваја средства за истраживање и инвестиције, а банке да одобравају кредите за отварање нафтних и гасних поља.

1945

Основано Трговачко предузеће за промет нафте и нафтних деривата. Национализацијом и откупом већ постојећих петролејских стоваришта малог капацитета и изградњом нових, ствара се мрежа стоваришта. То је основа за будућу дистрибутивну мрежу која се развијала заједно са путном мрежом и порастом броја моторних возила.

У овој секцији: