НИС у акцији „Чепом до осмеха“

Почетком ове године, запослени НИС-а активно су се укључили у реализацију акције Чепом до осмеха, која подразумева сакупљање чврстих пластичних чепова и њихову рециклажу, у циљу прикупљања новчаних средстава за помоћ деци са инвалидитетом или сметњама у развоју.

Акција „Чепом до осмеха“ подржана је  у оквиру  НИС-овог програма „Заједници заједно“ 2015. године донирањем финаснијских средстава, а од ове године, запослени компаније имају могућност да свакодневним ангажовањем дају свој допринос и покажу хуманост на делу.

cepom do osmeha

У оквиру ове акције  могу да се прикупљају  било који чврсти пластични чепови од различитих пића, средстава за кућну и личну хигијену и слично. Прикупљени чепови се одвозе на рециклажу, а новчана средства добијена од њихове рециклаже  усмеравају се у хуманитарне сврхе.

Право на аплицирање за помоћ имају деца из Србије са било којом сметњом у развоју, од три до осамнаест година, као и редовни студенти старости до двадесет шест година. Њих обилази и прегледа тим лекара, након чега заседа Управни одбор удружења „Чепом до осмеха“, који доноси одлуку ком детету ће бити додељена помоћ.

О тренутном фокусу акције и сарадњи са НИС-ом, председница удружења „Чепом до осмеха“ Вања Петковић је изјавила:

– Средства од рециклаже биће усмерена на куповину електричних колица за Давида Ваневског из Јабуке, из општине Панчево. Нова колица Давиду ће олакшати свакодневан живот и самим тим ће допринети његовом школовању. У име Удружења желим да се захвалим НИС-у и запосленима који су на делу показали своју друштвену одговорност и помогли реализацију наше акције. Осим што је донирала средства за куповину возила за превоз чепова за рециклажу, ваша компанија је наставила да подржава наш рад и иницијативу постављањем кутија у својим пословним објектима.

cepom do osmeha1

Током прва три месеца, заједно запослени НИС-а су прикупили 110 килограма чепова. Цена за ову количину чепова је 3.000 динара, а новчана средства која ће се обезбедити рециклажом чепова које су прикупили запослени део су укупно потребних средстава за куповину помагала. Цена помагала је различита и зависи од потреба детета, а примера ради, вредност последње купљеног електричног вертикализатора била је 350.000 динара.

Додатне информације о акцији:

Акција „Чепом до осмеха“ покренута је 2012. године. Акција има више ефеката: рециклажа отпада, заштита животне средине и развој хуманости и солидарности код деце и одраслих. До сада је помоћ добило деветоро деце. У оквиру донација купљена су два електрична трицикла и три терапеутска трицикла рађена по мери, као и сто за школу прилагођен инвалидским колицима, специјални сто и столица рађени по мери, инвалидска колица и електрични вертикализатор.

Пластика и други рециклажни отпад могу да се рециклирају у различите предмете, али један од циљева акције „Чепом до осмеха“ јесте подизање свести о томе да и мали пластични чепови који су завршили на отпаду, могу правилно да се искористе. Разлог због чега се у оквиру ове акције користе само пластични чепови, а не ПЕТ амбалажа, јесте чињеница да су за ову другу врсту отпада потребна велика возила и складиште, а и сам процес рециклаже је другачији.

Од рециклаже пластичних чепова се праве офингери, саксије и слично, а уколико су чепови сортирани по боји, није их потребно обезбојавати или фарбати у црно, захваљујући чему се користи мање хемијских супстанци. То је разлог зашто удружење „Чепом до осмеха“ апелује да се у школама и вртићима организују мале еколошке радионице сортирања чепова по боји.

Оквирна тежина чепова се мери по достављању чепова у складиште, као и приликом мерења тежине камиона пре и после утовара током испоруке купцу.

Више о акцији „Чепом до осмеха“  можете прочитати на сајту http://cepomdoosmeha.org.rs/

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, као и промет широког асортимана нафтних деривата. Више на страни nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд