Физика

Fizicari

Олимпијада 2016.

Четврта Српска физичка олимпијада за ученике средњих школа одржана је 06. и 07. маја у просторијама Физичког факултета у Београду, уз учешће 20 најуспешнијих младих физичара. Победници овогодишње физичке олимпијаде, који ће Србију представљати на Међународној физичкој олимпијади у Швајцарској су Душан Новичић, Михајло Спорић, Душан Ђорђевић и Вук Радовић, из Математичке гимназије из Београда, и Милоје Ђукановић, из гимназије „Вук Караџић“ из Лознице.

Олимпијада 2015.

У мају 2015. године по традицији је одржана Српска физичка Олимпијада. Такмичарски део Српске физичке олимпијаде за ученике средњих школа одржан је 9. и 10. маја на Физичком факултету, а учествовало је укупно 37 ученика. Велику златну статуу „Енергије знања“ освојио је Душан Новичић из Математичке гимназије у Београду. Велика сребрна статуа припала је Јанку Шуштершичу из Прве крагујевачке гимназије, док је Велику бронзану статуу понела Марија Шиндик из Математичке гимназије. Мале статуе су припале Жељку Арсићу из Електротехничке школе „Никола Тесла“ из Панчева и Радоици Драшкићу из Шабачке гимназије.

Олимпијада 2014.

Српска физичка Олимпијада одржана је у просторијама компаније НИС у Новом Саду у мају 2014. године. Преко 35 младих математичара борило се знањем за свој пласман у наредни циклус такмичења на међународном нивоу. Велику Златну статуу „Енергије знања“ поносно је подигао првопласирани Иван Танасијевић, ученик 4. разреда Математичке гимназије у Београду. Велика сребрна статуа припала је Урошу Ристивојевићу, такође из Математичке гимназије, док је велику бронзану статуу освојио Михаило Ђорђевић, такође ученик поменуте Математичке гимназије. Мале статуе Енергије знања додељене су Јовану Јовановићу из XIII београдске гимназије, Јанку Шуштершичу из Прве крагујевачке гимназије и Луки Бојовићу из београдске Математичке гимназије.

Урош Ристивојевић, победник Међународне физичке Олимпијаде:
„Такмичење је било веома тешко и колико ја знам ово су били најтежи задаци на олимпијади икада. Али, тим Србије је стандардно добро урадио тестове и задовољни смо. Ја сам на четвртој години Математичке гимназије и већ сам уписао Физички факултет у Београду“.

На 45. Међународној физичкој Олимпијади која је одржана у јулу 2014. године у Казахстану, млади физичари из Србије освојили су четири медаље и једну похвалу. Сребрну медаљу је освојио Урош Ристивојевић из Математичке гимназије у Београду, а са бронзаним медаљама су се из Казахстана вратили Михаило Ђорђевић и Лука Бојовић, такође из београдске Математичке гимназије, као и Јован Јовановић из 13. београдске гимназије. Похвалу је освојио Јанко Шуштершич из Прве крагујевачке гимназије.

Олимпијада 2013.

Милан Крстајић, победник Српске физичке Олимпијаде 2013:
„За мене је амбициозан човек који себи поставља циљеве не штедећи своје могућности. Мотивацију, пре свега, проналазим у томе да ми је оно чиме се бавим занимљиво. Сигурно је да ме је ангажовање НИС-а на овом пољу још додатно мотивисало.“

Српску физичку Олимпијаду организује Друштво физичара Србије у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и компанијом НИС. У априлу 2013. године НИС је први пут био домаћин овог такмичења у оквиру пројекта „Енергија знања“. На Олимпијади је учествовао 21 најбоље пласирани ученик са државног такмичења. Поред такмичара, овом догађају као гости присуствовали су и млађи успешни ученици из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Најбољи пласман на 7. Српској физичкој Олимпијади остварили су:  Милан Крстајић, Иван Стошић, Илија Бурић, Урош Ристивојевић и Иван Танасијевић.

На 44. Међународној физичкој Олимпијади која је одржана у јулу 2013. године у Копенхагену (Данска), српски физичари су учествовали у организацији Друштва физичара Србије уз подршку НИС-а. Млади физичари су донели Србији пет медаља: сребрну медаљу освојио је Милан Крстајић, док су се Иван Танасијевић, Урош Ристивојевић, Лука Бојовић и Илија Бурић вратили са овог престижног такмичења овенчани бронзом. Српски ученици су постигли изузетан успех имајући у виду да се од досадашњих 35 учешћа домаће екипе на Олимпијади, тек пети пут десило да сви наши учесници освоје медаље. 

У овој секцији:

 •  

  Математика

 •  

  Физика

 •  

  Хемија

 •  

  Руски језик