Хемија

04.06.2014 Pobednici hemijske olimpijade

Олимпијада 2016.

На Српской хемијској олимпијади која је одржана у мају 2016. године, победили су Андреј Кукурузар из гимназије „Вељко Петровић“ из Сомбора, Стефан Стојановић из Лесковачке гимназије, Јован Стојковић из гимназије „Бора Станковић“ из Врања и Милица Јауковић из Прве београдске гимназије. Овај тим младих хемичара представљаће Србију на Међународној хемијској олимпијади која ће се одржати овог лета у Грузији.

Олимпијада 2015.

Крајем маја 2015. на Хемијском факултету у Београду одржан је такмичарски део Српске хемијске олимпијаде за ученике средњих школа. Велику златну статуу „Енергије знања“ добио је Алекса Милосављевић, из Средње школе Свилајнац, док је велика сребрна статуа припала Милошу Гробору из Математичке гимназије из Београда. Бронзану статуу добио је Стефан Стојановић из Гимназије у Лесковцу. Мале статуе „Енергије знања“ припале су Милошу Селаковићу из Ужичке гимназије, као и Владимиру Антонијевићу из Гимназије “Светозар Марковић” из Јагодине.

На 47. Међународној хемијској олимпијади у Бакуу, у Азербејџану, у конкуренцији од готово 300 такмичара из чак 75 земаља света тим младих хемичара из Србије освојио је четири медаље – једну златну (Алекса Милосављевић), две сребрне (Милош Грубор и Милош Селаковић) и једну бронзану (Стефан Стојановић).

Олимпијада 2014.

Српска хемијска Олимпијада је, први пут у историји такмичења, одржана 2014. године у организацији Српског хемијског друштва и НИС-а. Најбоље пласирани учесници су: Марко Нешић из Средње школе Крупањ, Давид Копривица из Ваљевске гимназије, Алекса Милосављевић из Средње школе Свилајнац и Милош Селаковић из Ужичке гимназије.

На 46. Међународној хемијској Олимпијади, одржаној у јулу 2014. године у Ханоју (Вијетнам) млади хемичари из Србије донели су четири медаље. Сребрну медаљу је освојио Алекса Милосављевић из Средње школе Свилајнац, док су бронзу понели Марко Нешић из Средње школе Крупањ, Давид Копривица из Ваљевске гимназије и Милош Селаковић из Ужичке гимназије.

Олимпијада 2013.

Од 15. до 24. Јула 2013. године на Московском државном универзитету Ломоносов победници српске хемијске олимпијаде су учествовали на Међународној хемијској олимпијади. Исидора Бањац из XIII београдске гимназије и Марко Нешић из Средње школе Купањ освојили су сребрне медаље, Давид Копривица из Ваљевске гимназије бронзану медаљу.

У овој секцији:

 •  

  Математика

 •  

  Физика

 •  

  Хемија

 •  

  Руски језик