Математика

Од 2013. године, у сарадњи са Друштвом математичара Србије НИС организује Олимпијаде знања – такмичења у области математике  и подржава одлазак наших екипа на међународне Олимпијаде.

matematika

Олимпијаде 2016.

Десета по реду Српска математичка олимпијада одржана је 1. и 2. априла у просторијама Математичке гимназије, у организацији Друштва математичара Србије и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.
Велику Златну статуу „Енергије знања“ освојио је Игор Медведев, ученик Математичке гимназије из Београда. Велика Сребрна статуа је припала Николи Павловићу из гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада, док је Бронзана статуа отишла у руке Алексе Милојевића из Математичке гимназије. Мале статуе „Енергије знања“ су освојили Алекса Константинов, Никола Садовек и Огњен Тошић, ученици Математичке гимназије из Београда. Победници Српске математичке олимпијаде су се овим пласманом квалификовали за учешће на 57. Међународној математичкој олимпијади, која ће се у јулу ове године одржати у Кини, у Хонг Конгу.

Олимпијаде 2015.

Српска математичка олимпијада, у организацији Друштва математичара Србије, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и уз подршку компаније НИС, одржана је 27. и 28. марта 2015. у Математичкој гимназији.

Велику Златну статуу „Енергије знања“ освојила је Маријана Вујадиновић из Математичке гимназије, док је Сребрна статуа припала њеном школском другу Огњену Тошићу. Велику Бронзану статуу добио је Иван Дамњановић из гимназије „Бора Станковић“ из Ниша. Мале статуе „Енергије знања“ припале су Алекси Милојевићу и Алекси Константинову из Математичке гимназије и Анђели Шарковић из нишке гимназије „Светозар Марковић“.

Овај тим младих математичара из Србије, који су уз подршку компаније НИС учествовали на 56. Међународној математичкој олимпијади у Чијанг Мају на Тајланду, освојио је четири медаље – једну златну (Алекса Константинов), једну сребрну (Анђела Шарковић) и две бронзане (Иван Дамњановић и Огњен Тошић) .

Олимпијаде 2014.

У 2014. години на Српској математичкој олимпијади учествовало је 36 такмичара, међу којима су ученици средњих школа из Србије који су били најбоље пласирани на републичким такмичењима, као и најуспешнији такмичари из Русије, који су се такмичили ревијално. Најбољи на српској математичкој олимпијади био је Жарко Ранђеловић из нишке гимназије „Светозар Марковић“, док су Сребрне статуе понели Душан Дробњак из Математичке гимназије из Београда и Анђела Шарковић, такође из нишке гимназије „Светозар Марковић“. Победници су изборили пласман за Међународну олимпијаду из математике.

Жарко Ранђеловић, победник Међународне математичке Олимпијаде у 2013. и 2014. години: „Ова медаља ми много значи. За такмичења се припремам још од другог разреда гимназије и зато успех није изостао. НИС-ов сам стипендиста и школовање ћу наставити у Кембриџу“

На XXXI Балканској математичкој олимпијади у Плевену у Бугарској победници Српске математичке олимпијаде освојили су пет медаља, од којих су три златне и две бронзане. Ученици Жарко Ранђеловић, Иван Танасијевић и Душан Дробњак освојили су максималан број поена, а самим тим и златне медаље. Бронзаном медаљом окитили су се Максим Стокић и Анђела Шарковић, док је похвалу освојио Лука Вукелић. Од свих земаља учесница, тим Србије је освојио највише златних медаља. На 55. Међународној математичкој олимпијади одржаној у јулу 2014. у Кејптауну, у Јужноафричкој Републици млади математичари које је подржао НИС, вратили су се у Београд са чак шест освојених медаља, једном златном (Жарко Ранђеловић), три сребрне (Анђела Шарковић, Душан Дробњак и Лука Вукелић)  и две бронзане (Иван Танасијевић и Максим Стокић) и тиме остварили сјајан резултат на такмичењу на коме је учествовало чак 560 ученика из целог света.

Олимпијаде 2013.

2013. године под покровитељством НИС-а , у организацији Друштва математичара Србије и Академије уметности одржана је Српска математичка Олимпијада. Прво место у конкуренцији 32 најбоље пласирана математичара на републичким такмичењима, заузео је Максим Стокић, ученик Математичке гимназије у Београду, други је био Жарко Ранђеловић, ученик Гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша, док је трећа позиција припала Ивану Дамњановићу из Гимназије“Бора Станковић“ из Ниша. 2013. године на 54. Међународној олимпијади из математике у Колумбији, српски математичари освојили су четири медаље и две похвале. Злато је припaло Жарку Ранђеловићу, ученику Гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша, сребро Максиму Стокићу, ученику Математичке гимназије, бронза Симону Стојковићу, ученику Математичке гимназије и Ивану Дамњановићу, ученику Гимназије „Бора Станковић“ из Ниша.

У овој секцији:

 •  

  Математика

 •  

  Физика

 •  

  Хемија

 •  

  Руски језик