Руски језик

ruski-jezik

Анђела Петронић, победница Олимпијаде из руског језика:
НИС је исплео чврсту мрежу енергије знања широм нашег региона, повезавши младе сличних интересовања, унапредивши и наградивши њихова знања и залагања. Планови за школовање знатно су ми олакшани откако сам потписала уговор са НИС-ом, без обзира на то што сам и раније била одлучна у својој жељи да се посветим руском језику.

Олимпијада из руског језика је такмичење у познавању и владању руским језиком, организовано за ученике свих основних (завршни разреди) и средњих школа у Републици Србији, Црној Гори и Републици Српској.

Циљ овог такмичења је популаризација руског језика и поправљање његовог статуса у школама у Србији и региону. Почетну идеју Руског центра у Гимназији „Ј. Ј. Змај“ у Новом Саду, о организовању овакве врсте такмичења и манифестације, свесрдно је подржала компанија НИС, а затим је иза те идеје стало и Славистичко друштво Србије. Ову идеју и манифестацију је подржало и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Олимпијада 2016.

Олимпијада из руског језика одржана је у четири категорије, а апсолутни победници такмичења су Ирена Маџгаљ из Основне школе „Ристо Ратковић“ из Бијелог Поља, Вања Крстивојевић из Четрнаесте београдске гимназије и Александар Балубџић из Треће гимназије из Београда.

Олимпијада 2015.

На трећој по реду Олимпијади из руског језика, такмичило се чак 1.083 ученика из 148 школа из 78 градова из Србије, Републике Српске и Црне Горе.

На свечаној академији након финала Олимпијаде проглашени су најуспешнији такмичари у четири категорије и укупном пласману. Бронзану статуу Eнергије знања освојила је Aнастасија Jаблановић из Девете гимназије „Mихаило Петровић Алас“ из Београда, док је сребрну статуу понела Ружица Малбаша из ОШ „Ружа Ђурђевић Црна“ из Чортановаца. Победник Олимпијаде из руског језика и добитник Златне статуе Eнергије знања је Данка Радовановић из Гимназије у Лазаревцу. Домаћин овогодишње олимпијаде је Руски дом, а организатори су Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србијe, компанија НИС, Славистичко друштво Србије и Гимназија Јован Јовановић Змај.

Олимпијада 2014.

У 2014. години, на основу резултата и успешне организације Олимпијаде у 2013. години, као и великог интересовања ученика и школа за учешће, Министарство просвете, науке и технолошког развоја је НИС Олимпијаду из руског језика уврстило у званични календар смотри и такмичења.

НИС олимпијада из руског језика јединствено такмичење такве врсте у Србији не само из руског, већ ни из било ког другог страног језика.

На, другој по реду, НИС олимпијади из руског језика, одржаној у мају 2014. године, учествовало је 888 ученика (806 из Србије, 29 из Црне Горе и 53 из Републике Српске), из 158 школа из 95 различитих градова и насеља.

Учесници су били подељени у 4 различите категорије по узрасту и нивоу познавања језика. Такмичење се одвијало у два круга: први круг је одржан у свакој школи посебно, где су ђаци решавали тест, који су добили од организатора и у финале НИС олимпијаде, тј. други, завршни круг такмичења, пласирао се по један, најбољи ученик из сваке школе, али под условом да је достигао „олимпијску норму“. „Олимпијску норму постигло је 349 ученика, а у финале се квалификовало њих 172.

Финале Олимпијаде 2014. се одржавало два дана. После отварања првог дана је на програму био један сегмент финала – тест из лексике граматике. Други дан финала одржао се у Пословном центру НИС-а у Новом Саду, учесници су прошли кроз још три сегмента такмичења (тест разумевања на слух, тест разумевања прочитаног текста и конверзација), након чега су одређени победници у свакој категорији посебно и победник у укупном пласману 2. НИС олимпијаде из руског језика.

Велика златна статуа „Енергије знања“ припала је Милици Калањ, ученици Девете београдске гимназије М.П. Алас. Александар Матић из Алексиначке гимназије је у укупном пласману освојио друго место и сребрну статуу „Енергије знања“, а Вањи Крстивојевић из Четрнаесте београдске гимназије је као трећепласираној припала велика бронзана статуа „Енергије знања“.

На церемонији свечаног затварања, која је одржана у пословној згради НИС-а, најбоље пласираним учесницима награде је уручио министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и представници менаџмента компаније.

Олимпијада 2013.

На првој НИС Олимпијади из руског језика која је одржана у мају 2013, учествовало је 490 ученика из 78 школа из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Они су се такмичили у четири категорије, подељени по узрасту и нивоу познавања језика. У финале НИС-ове олимпијаде пласирао се по један, најбољи ученик из сваке школе, али под условом да је достигао „олимпијску норму“ која је била 40 поена. Тако је добијено 80 финалиста који су своје знање показали на такмичењу. Победила је Анђела Петронић, тада је ученица Девете београдске гимназије, коју је НИС стипендирао до краја школске године, и наставио је да стипендира њене студије у наредне четири године факултета.

У овој секцији:

 •  

  Математика

 •  

  Физика

 •  

  Хемија

 •  

  Руски језик