Руски језик

Од 2013. године, НИС посвећује посебну пажњу активностима и пројектима који ће допринети реафирмацији и популаризацији руског језика у Републици Србији.

ruski-jezik

Први корак ка томе била је подршка Олимпијади из руског језика у организацији НИС-а, Руског центра Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду и Славистичког друштва Србије.

Олимпијада из руског језика је такмичење у познавању и владању руским језиком, организовано за ученике свих основних (завршни разреди) и средњих школа у Републици Србији, Црној Гори и Републици Српској. Циљ овог такмичења је популаризација руског језика и поправљање његовог статуса у школама у Србији и региону. Почетну идеју Руског центра у Гимназији „Ј. Ј. Змај“ у Новом Саду, о организовању овакве врсте такмичења и манифестације, свесрдно је подржала компанија НИС, а затим је иза те идеје стало и Славистичко друштво Србије. Ову идеју и манифестацију је подржало и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Са циљем да прошири обим пројекта «Енергија знања» у суседним земљама у којима послује, у марту 2014. године НИС је организовао и подржао Националну олимпијаду из савременог руског језика у Румунији. На том такмичењу најбољих учествовао је 51 ученик из седам земаља.

На првој НИС Олимпијади из руског језика која је одржана у мају 2013, учествовало је 490 ученика из 78 школа из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Они су се такмичили у четири категорије, подељени по узрасту и нивоу познавања језика. У финале НИС-ове олимпијаде пласирао се по један, најбољи ученик из сваке школе, али под условом да је достигао „олимпијску норму“ која је била 40 поена. Тако је добијено 80 финалиста који су своје знање показали на такмичењу.

У 2014. години, на основу резултата и успешне организације Олимпијаде у 2013. години, као и великог интересовања ученика и школа за учешће, Министарство просвете, науке и технолошког развоја је НИС Олимпијаду из руског језика уврстило у званични календар смотри и такмичења.

НИС олимпијада из руског језика јединствено такмичење такве врсте у Србији не само из руског, већ ни из било ког другог страног језика.

На, другој по реду, НИС олимпијади из руског језика, одржаној у мају 2014. године, учествовало је 888 ученика (806 из Србије, 29 из Црне Горе и 53 из Републике Српске), из 158 школа из 95 различитих градова и насеља.

Паралелно са организацијом Олимпијада из руског језика, НИС спроводи активности које за крајњи циљ имају увођење руског језика у образовне институције у Републици Србији (основне, средње школе и факултете).

Кључни резултат у 2014. години су 3 новоотворена билингвална српско-руска одељења: одељење 1. и одељење 2. разреда у ОШ „Јован Поповић“ у Новом Саду и одељење природно математичког смера у Алексиначкој гимназији.

У Основној школи „Јован Поповић“ у Новом Саду у школској 2014/2015. години са радом су почела два одељења, првог и другог разреда, са двојезичном наставом која ће се спроводити на српском и руском језику. Наставни програм акредитован је од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја РС. У први разред нове школске године уписано је 22 ученика, док ће други похађати 11 ђака. У циљу усавршавања предавача и подизања квалитета наставе у двојезичном одељењу, НИС је обезбедио подршку и финансијска средства за обуку три учитељице на Нижњеновгородском лингвистичком универзитету, која подразумева интензиван курс руског језика, као и обуку из методике предавања руског језика. Након завршетка двојезичне наставе у основној школи „Јован Поповић“, ученици своје школовање могу наставити у билингвалном руско-српском одељењу Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду.

У школској 2014/2015. години, Алексиначка гимназија је добила, уз подршку НИС-а и Министарства, српско-руско одељење на природно-математичком смеру. Пре самог уписа, у сарадњи са Руским домом, обезбеђен је и бесплатни курс руског језика и литературе за све заинтересоване за упис у ново одељење, који је похађало 60 полазника. У ново билингвално одељење ове школске године је уписано 28 ученика, а наставу ће похађати у учионици „Енергије знања“, коју је НИС у потпуности опремио.

У овој секцији:

 •  

  Вести

 •  

  Сарадња са образовним институцијама

 •  

  Олимпијаде знања

 •  

  Руски језик

 •  

  Предавања НИС-ових стручњака

 •  

  Стипендирање

 •  

  Учионице и лабораторије

 •  

  Партнерства