Руски језик

Компанија НИС посвећује посебну пажњу активностима и пројектима који доприносе реафирмацији и популаризацији руског језика у Републици Србији.

Најважнија активност Компаније у овом циљу је организација НИС олимпијаде из руског језика у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Руским центром Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду и Славистичким друштвом Србије. Олимпијада из руског језика је такмичење у познавању и владању руским језиком, организовано за ученике завршних разреда основних школа, као и за све ученике средњих школа и студенте факултета у Републици Србији, Црној Гори и Републици Српској. Циљ овог такмичења је популаризација руског језика и повећање броја ученика који изучавају руски језик у Србији и региону.

Прва НИС Олимпијада из руског језика одржана је у мају 2013, а учествовало је 490 ученика из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Године 2014. Олимпијада је ушла у званичан календар такмичења Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Школске 2016/2017. године уведена је Олимпијада из руског језика и за студенте, а тада се први пут такмичила и Бугарска.
На 6. НИС Олимпијади у 2018. години учествовало је скоро 1500 ученика основних и средњих школа и студената факултета.
Са циљем увођења и популаризације руског језика у образовним установама у Србији Компанија НИС од 2014. године пружа подршку школама за одвијање наставе у двојезичним одељењима. Отворена су двојезична одељења у новосадској ОШ „Јован Поповић“, Гимназији „Ј. Ј. Змај“ у Новом Саду и у Алексиначкој гимназији.

У Основној школи „Јован Поповић“ у Новом Саду у школској 2014/2015. години са радом су почела два одељења, првог и другог разреда, са двојезичном наставом која се спроводи на српском и руском језику. Наставни програм акредитован је од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја РС. У циљу усавршавања предавача и подизања квалитета наставе у двојезичном одељењу, НИС је обезбедио подршку и финансијска средства за обуку три учитељице на Нижегородском лингвистичком универзитету, која подразумева интензиван курс руског језика, као и обуку из методике предавања руског језика.

У школској 2014/2015. години, у Алексиначкој гимназији уз подршку НИС-а и Министарства просвете, науке и технолошког развоја РС почело је са радом српско-руско одељење на природно-математичком смеру.

Компанија НИС је до сада пружила финансијску подршку за адаптацију и опремање више од 10 учионица и кабинета за руски језик у школама чији ученици су на НИС олимпијадама из руског језика остварили значајне резултате. У 2018. години Компанија НИС је, на основу броја учесника и пласмана на 6. НИС Олимпијади из руског језика, донирала новац за 6 образовних институција (5 основних школа и Филолошки факултет у Београду) на територији Републике Србије у циљу опремања и адаптације кабинета за руски језик.

НИС сарађује са Педагошким факултетом Универзитета у Новом Саду, на коме се креира база наставног кадра за двојезична одељења у школама у циљу едукације и сертификације наставника за руски језик.

Сарадња је остварена и са Факултетом политичких наука Универзитета у Београду, са којим је 2016. године потписан Меморандум о сарадњи, а 2018. године уз подршку наше компаније на ФПН-у је отворен Центар за руске студије.

Један од најзначајнијих партнера НИС-а у домену популаризације руског језика је Филолошки факултет Универзитета у Београду, са којим је потписан Меморандум 2013. године. Са Факултетом су реализовани заједнички пројекти, као што су дигитализација дела Иве Андрића, јединог српског нобеловца и превођење највећих дела српске класике у оквиру Библиотеке „Књижевност и језик“ на руски језик у циљу промоције и унапређивања културе и науке. НИС активно подржава и међународна и домаћа учешћа Филолошког факултета на сајмовима и стручним скуповима чији је циљ промоција и афирмација руског језика, писмености и културе.

У школској 2018/2019. години адаптиран је кабинет за руски језик на Факултету и у сарадњи са овим факултетом започета је реализација наставе српског језика у Руској школи при Амбасади Руске Федерације у Србији. Наставу ученицима и професорима Руске школе држе студенти мастер и докторских студија Филолошког факултета у оквиру практичног дела методике наставе.

НИС сарађује и са универзитетима у Руској Федерацији:
– Ухтински државни технички универзитет, са којим је 2013. године потписан Меморандум о сарадњи. Укупно 6 професора са овог универзитета предаје на Техничком факултету „Михајло Пупин“ у Зрењанину – смер „Индустријско инжењерство у експлоатацији нафте и гаса“, који је акредитован 2014. године у циљу школовања кадрова за бизнис потребе НИС-а.
– Нижегородски државни универзитет „Н. И. Лобачевски“ са којим је 2016. године потписан Меморандум о сарадњи. Године 2017. професори са Универзитета укључени су у комисију на НИС Олимпијади из руског језика.

Компанија НИС остварује и активну сарадњу са Руским домом и са Федералном агенцијом Руске Федерације „Россотрудничество“.

У овој секцији:

 •  

  Вести

 •  

  Сарадња са образовним институцијама

 •  

  Олимпијаде знања

 •  

  Руски језик

 •  

  Предавања НИС-ових стручњака

 •  

  Стипендирање

 •  

  Учионице и лабораторије

 •  

  Партнерства