Филантропија и волонтеризам

НИС, у складу са титулом једне од најодговорнијих домаћих компанија, изузетно велику пажњу посвећује филантропским активностима као и развоју волонтеризма код запослених. У циљу подстицања емпатије  и афирмације иницијативе и позитивних вредности, компанија је у 2016. години реализовала низ филантропских и волонтерских акција.

 

Филантропија

Корпоративна филантропија је део концепта друштвено одговорног пословања и обично се описује као подршка непрофитним организацијама, од стране компанија, у новцу, производима или услугама. Дајући подршку компанија заправо показује да разуме потребе шире заједнице и друштва у коме послује.

Иако бројни корпоративни пројекти подстичу развој емпатије и иницијативу да се помогне свим угроженим категоријама становништва, наше филантропске активности у 2016. години биле су усмерене на децу и помоћ институцијама у којима се лече деца.

Ове године по први пут  запослени компаније добили су прилику да путем корпоративног портала гласају за институције којима желе да донирају своја средства. Под слоганом „Највише има онај који пуно даје“ средства су прикупљена за Дечју универзитетску клинику у Тиршовој.

Како би подстакла запослене на ангажовање у филантропским акцијама, компанија НИС годинама примењује систем којим донира средства у укупном износу прикупљених средстава од стране запослених. Ове године под називом „Празнична чаролија је у нашим рукама“ акција се проширила и на НИС-ове бензинске станице на којима су нашу жељу да помогнемо малим пацијентима Универзитетске дечије клинике у Тиршовој у Београду употпунили и потрошачи, јер је од сваке куповинe од 25 или више литара било које врсте деривата на НИС Петрол или Gazprom бензинским станицама широм Србије, компанија донирала по 25 динара за набавку медицинске опреме неопходне Дечијој клиници.

Наша жеља да помогнемо онима којима је потребна помоћ, и овог пута је имала значајан резултат. Универзитетска дечја клиника у Тиршовој добиће савремене медицинске апарате у вредности од преко 136.000 евра!

“Веома је важна донација Нафтне индустрије Србије, набавићемо 8 медицинских апарата који се свакодневно користе за најбољу дијагностику и лечење деце. Тиршова, једна од најзначајнијих медицинских институција у земљи и региону, лечи и негује најтеже болесне малишане. Наш циљ је да деца у Србији и региону имају услове за лечење попут оних у развијеним земљама света. Да бисмо се даље развијали и пратили стандарде у савременој медицинској пракси потребна нам је стална подршка свих чинилаца друштва – државе, компанија и појединаца. Како се и компанија НИС придружила кругу наших пријатеља направили смо још један велики корак ка заједничком циљу. Јер деци смо потребни, и ми и ви.”

проф. др Зоран Радојичић,

директор Универзитетске дечје клинике у Тиршовој

Волонтеризам

Акцијама корпоративног волонтеризма компанија мотивише своје запослене, подстиче их на ангажовање и развија осећај заједништва омогућавајући им да се укључе у активности које доприносе остваривању ширих друштвених циљева.

У 2016. години, усвојена је стратегија корпоративног волонтеризма у компанији као интегрални део корпоративне филантропије и друштвено одговорног деловања. У акцијама под слоганом «Буди промена коју желиш» запослени донирају своје време или знање, а у фокусу су активности усмерене на социјално угрожене категорије, талентоване младе људе, екологију и заштиту животне средине.

Вођени чињеницом да немају сви ту срећу да новогодишње и божићне празнике дочекају у окриљу породице, запослени НИС-а су постали помоћници Деда Мраза и током два дана паковали новогодишње пакетиће које је компанија обезбедила деци и омладини ометеној у развоју Дома «Ветерник». Уочи Нове године, волонтери компаније су у празничној атмосфери уручили пакетиће деци и заједно са њима окитили јелку у Дому „Ветерник“. Резултатом се поносимо: 3 дана волонтирања, 533 новогодишњих пакетића, 67 волонтера, 164 волонтерских сати и непроцењиви дечији осмеси!

Хуманитарно-еколошку акцију „Чепом до осмеха“ НИС је подржао куповином комбија у оквиру програма „Заједници заједно“ 2015, а у јануару 2016. године препознајући могућност за континуирано волонтерско укључивање запослених у ову акцију постављене су кутије у свим пословним центрима у Београду, Новом Саду, Зрењанину, Панчеву и Нишу. Колико много смо, уз мало труда, учинили за осмехе на дечјим лицима, показује податак да су запослени компаније током целе 2016. године давали волонтерски допринос акцији и прикупили преко 500.000 чепова.

Такође, запослени компаније су традиционално учествовали у филантропској акцији у оквиру прославе Дана компаније. Том приликом, за штићенике Дечјег села у Сремској Каменици, прикупљено је више од две хиљаде разних предмета који малишанима улепшавају свакодневницу и школске дане: играчке, друштвене игре, школски прибор, слаткиши, гардероба, средства за личну хигијену, санитарије. Десетак запослених компаније волонтерски је уручило поклоне штићеницима Дечјег села у име компаније, дружило се са њима и показало да заједно бринемо о онима којима је помоћ највише потребна.

Волонтирање може променити нечији живот, помаже у стварању осећаја припадности, подстиче лични развој и развијање многих вештина. Зато је корпоративни волонтеризам интегрални део корпоративне филантропије и друштвено одговорног деловања компаније, а његов развој од посебне важности за све нас.

„Наши пријатељи из Компаније Нис а.д. Нови Сад, прошле године организовали су акцију доделе новогодишњих пакетића за децу из Дома “Ветерник”. Посетили су нас и изненадили својим хуманим делом.

Запослени из Компаније Нис а.д. Нови Сад били су наши гости, сваки уручени пакет био је пакет искрености и поштовања према сваком кориснику у установи. Ми смо их дочекали осмехом и најдивнијом поруком великог пријатељства који смо заједно послали нашој околини.

Увек је пријатно угостити људе добре воље, људе који оставе печат за памћење и који допринесу позитивном осећању које веже прегршт других лепих мисли мисли, нада и осмеха.“

 М.Сц Ана Вила

дефектолог-логопед

в.д.директор

У овој секцији:

 •  

  Енергија спорта

  Подршка професионалном и дечјем спорту, промоција здравог начина живота

 •  

  Енергија знања

 •  

  Култура без граница

  Подршка културним манифестацијама и пројектима

 •  

  Заједници заједно

  Јавни конкурс у регионима у којима НИС послује

 •  

  Филантропија и волонтеризам

 •  

  Мапа социјалних инвестиција