Филантропија и волонтеризам

НИС, у складу са титулом једне од најодговорнијих домаћих компанија, изузетно велику пажњу посвећује филантропским активностима, као и развоју волонтеризма код запослених. У циљу подстицања емпатије и афирмације иницијативе и позитивних вредности, компанија је у 2018. години реализовала низ филантропских и волонтерских акција.

Филантропија

Иако бројни корпоративни пројекти подстичу развој емпатије и иницијативу да се помогне свим угроженим категоријама становништва, наше филантропске активности у 2018. години биле су усмерене на децу и помоћ институцијама у којима се лече деца. Поред помоћи најмлађима и здравственим установама, наше активности биле су окренуте и еколошким акцијама, као и пројектима намењеним подизању свести о значају заштите животне средине.

Средства за филантропске и волонтерске акције у НИС-у прикупљају се годинама на различите начине. Тако су запослени претходних година самоиницијативно издвајали средства, а компанија је дуплирала прикупљени износ. Акције смо затим ширили и на наше бензинске станице и тако укључивали и своје потрошаче, који су куповином одређене количине горива утицали да компанија донира дефинисана новчана средства и на тај начин нам помогли да оснажимо наше филантропске активности. Ове и претходне године, новчана средства за филантропске и волонтерске акције смо прикупљали аукцијама на Дану компаније, у оквиру којих су се запослени надметали за куповину спортских трофеја, одласке на спортске догађаје и слично.

Прикупљена средства смо ове године наменили Општој болници „Студеница“ у Краљеву, као и Клиничко-болничком центру у Косовској Митровици. Краљевачкој болници је донацијом од око 100.000 евра омогућена набавка новог лапaроскопског стуба који ће омогућити примену савремених хируршких метода у лечењу свих корисника медицинских услуга Опште болнице „Студеница“. Поред подршке коју су наша компанија и њени запослени пружили Општој болници у Краљеву, НИС је набавио и ново санитетско возило са мобилним инкубатором за Клиничко-болнички центар у Косовској Митровици у вредности од 45.000 евра.

“Овога пута нам је дошао Деда Мраз из далеке Русије и донирао ову значајну донацију у вредности од 100.000 евра коју ћемо преточити у најновији лапaроскопски стуб. До сада смо користили апарат из 2004. године и сада ће он бити замењен новим који ће помоћи и унапредити рад стручњака у нашој болници. Још једном се захваљујем НИС-у на томе што је имао разумевања и што његова друштвена одговорност очигледно превазилази наша схватања, али знајући стратегију наше болнице и партнерске односе са Министарством здравља, партнерске односе са људима добре воље, надам се да ћемо сарађивати и наредних година”.

Др Зоран Мрвић,

директор Опште болнице „Студеница“ у Краљеву

Волонтеризам

У 2018. смо и формално основали „Клуб волонтера“, и окупили велики број запослених наше компаније, са основним циљем да се што више НИС-оваца укључи у планирање, осмишљавање и реализацију волонтерских акција, како би се оне успешно и квалитетно реализовале у што већем броју.

Акцијама корпоративног волонтеризма компанија мотивише своје запослене, подстиче их на ангажовање и развија осећај заједништва омогућавајући им да се укључе у активности које доприносе остваривању ширих друштвених циљева. У нашим акцијама, запослени донирају своје време или знање, а у фокусу су активности усмерене на социјално угрожене категорије, децу и омладину, екологију и заштиту животне средине.

Вођени чињеницом да немају сви ту срећу да новогодишње и божићне празнике дочекају у окриљу породице, запослени НИС-а су и 2018. године били помоћници Деда Мраза и паковали новогодишње пакетиће које је компанија обезбедила за децу из Опште болнице „Студеница“ из Краљева, Дечијег села из Краљева, Клиничко-болничког центра у Косовској Митровици и Клиничког центра из Ниша.

Волонтирање може променити нечији живот, помаже у стварању осећаја припадности, подстиче лични развој и развијање многих вештина. Зато је корпоративни волонтеризам интегрални део корпоративне филантропије и друштвено одговорног деловања компаније, а његов развој од посебне важности за све нас.

НИС-овци су тако током 2018. године организовали више волонтерских акција међу којима су уручење пакетића и дружење са децом у Дому за децу у Сремчици, Београд, затим волонтерска акција уређења дворишта, фарбања ограде, осликавање жандињера, зидова у истој установи на пролеће, акција осликавања хола у Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др.Вукан Чупић“, уређењe руског Некропоља у Београду са учешћем представника државне власти, локалне самоуправе, дипломатског кора, СПЦ и РПЦ и топ менаџмента компаније, а ту је и континуирана подршка удружењу „Чепом до Осмеха“.

Поред хуманитарних акција, наши волонтери су иницирали и учествовали у неколико важних еколошких манифестација, од којих издвајамо велику еколошку акцију на Фрушкој Гори поводом Светског дана заштите животне средине, као и еколошка акција уређење обале Тaмиша уз учешће топ менаџмента и представника локалне власти, грађана и различитих организација, као и међународна еколошка акција са партнерима чишћења Петроварадинске тврђаве у Новом Саду.

У овој секцији:

 •  

  Заједници заједно

  Програм подршке локалним заједницама

 •  

  Филантропија и волонтеризам

  Наше филантропске и волонтерске активности

 •  

  Спонзорства и донације

  Одабир пројеката у складу са нашим принципима

 •  

  Енергија знања

  Сарадња са универзитетима, научним и образовним институцијама

 •  

  Извештавање

  Извештаји о одрживом развоју

 •  

  HSE

  Бринемо о људима и животној средини