Компанија НИС учествовала на првом Women’s Cyber форуму

Први Women’s Cyber Forum 2019 одржан је данас у Скупштини Града Београда са циљем подизања свести о важности запошљавања жена у области сајбер безбедности, информисања јавности о овој теми, као и повезивања искусних и успешних професионалаца, како међусобно, тако и са младим и перспективним кадровима.

Међу бројним учесницима нашли су се талентовани студенти, високи представници факултета, светски и домаћи стручњаци, истакнути представници министарстава и Владе Републике Србије, као и организатори форума. Неке од главних тема о којима је било речи тицале су се повезаности дигиталне писмености и безбедности, затим растућег удела жена у струци информационо-комуникационих технологија, значаја промене свести о профилу ИТ професионалаца, као и перспективи за запослење у индустрији заштите од сајбер криминала.

Присутнима се испред компаније НИС обратила Снежана Лакићевић, саветник заменика генералног директора и директора Функције за односе са државним органима и корпоративне комуникације, која је том приликом истакла да се нафтна индустрија данас суочава са великим изазовима у процесима дигитализације.
„Нафтна индустyрија Србије континуирано улаже у школовање младих људи за потребе бизнис процеса компаније, са жељом да у својим кадровима има компетентне и конкурентне стручњаке у времену и на тржишту које нас окружује,“ изјавила је Лакићевић. Она је подсетила присутне да се инжињерски посао у нафтном бизнису традиционално перципира као мушки, али да ове године чак половину дипломаца које је НИС подржао у студирању на универзитетима из области нафтне индустрије у иностранству чине девојке, које су недавно и почеле да раде у компанији на позицијама нафтних, машинских и ИТ инжињера у процесу нафтног бизниса.

О убрзаној експанзији области сајбер безбедности, недовољној заступљености жена у ИТ сектору, потребом за менторском подршком младим женама у индустрији и растућим потребама за новим стручним кадровима, али и бројним другим аспектима и изазовима које дигитализација доноси, говорили су и помоћник градоначелника, Андреја Младеновић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, ректор Београдског универзитета, Иванка Поповић, као и бројни други учесници.
Сајбер безбедност није само технички, већ и друштвени и пословни изазов, за који је потребан разнолик скуп дисциплина и вештина које укључују рачунарске науке, али и снажне компетенције из сфере психологије, бизниса, права и политикологије. Прошле године магазин Форбс објавио је информацију да ће до 2021. године бити отворено до 3,5 милиона радних места у овој области, а у међувремену жене чине само 20% запослених.

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, промет нафтних деривата, као и реализација пројеката у области петрохемије и енергетике. Више на страни http://www.nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд