Принципи одрживог развоја уткани су у све наше бизнис процесе

У Палати Србија одржана је седница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде Уједињених нација за одрживи развој до 2030. године

На скупу су анализиране досадашње активности, најављени будући кораци у вези имплементације Агенде и представљене активности НИС-а усмерене на остваривање циљева одрживог развоја.

Присутне је на отварању конференције поздравила министарка Славица Ђукић Дејановић, председницa Међуресорне радне групе која је указала на важност сарадње на свим нивоима у остваривању циљева одрживог развоја. Франсоаз Жакоб, стална координаторка УН у Србији најавила је да ће тим УН у Србији наставити да буде посвећен заједничком раду са свим релевантим актерима и на свим нивоима у даљем унапређењу Агенде 2030 и побољшању услова живота за све људе у Србији, а Урс Бурки представник немачке организације за међународну сарадњу – ГИЗ је представио активности и значај регионалних скупова.

Говорећи о одрживом развоју НИС-а, Ненад Стојковић, менаџер за одрживи развој је истакао да су ови принципи дубоко уткани у све бизнис процесе, као и да је НИС прва компанија у Србији која је јавности представила верификован извештај о одрживом развоју.

– Још пре девет година смо почели са праксом извештавања о одрживом развоју који припремамо у складу са GRI стандардима. Наше извештавање је усклађено са UN циљевима одрживог развоја, а у пословању компаније препознајемо чак 12 од 17 UN циљева одрживог развоја, истакао је Стојковић.

Та усклађеност, између осталог се огледа у бризи о локалној заједници, запосленима и младима, улагањима у екологију и обновљиве изворе енергије, родној равноправности, волонтеризму… У пројекте локалних заједница, НИС је током протеклих 10 година уложио око 3,8 милијарди динара, а кроз програм “Енергија знања”, НИС реализује сарадњу са универзитетима и средњим школама у земљи и иностранству у циљу квалитетнијег образовања. Само у еколошке пројекте од 2009. године, НИС је уложио више од 13 милијарди динара. Одговоран однос компаније у овој области огледа се у коришћењу водних ресурса из најмање осетљивих водозахвата, а реализован је и велики број пројеката у области обновљиве енергије.

У складу са циљевима Уједињених нација, компанија улаже и у здравље и едукацију запослених као у покретачку снагу, истакао је Стојковић и додао:

“Добар однос према запосленима је основни предуслов за развој компаније. НИС има један од најбољих колективних уговора, програме студентске праксе и повратак у Србију као алате којима се трудимо да младе задржимо у Србији и омогућимо им мотивишуће радно окружење. Такође, негујемо принцип једнаких шанси за све запослене у сваком погледу. У складу са тим, потписник смо седам принципа Уједињених нација за оснаживање жена као и партнерства за равноправност са повереником за заштиту равноправности”.

 

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, промет нафтних деривата, као и реализација пројеката у области петрохемије и енергетике. Више на страни http://www.nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд