Млади физичари освојили четири медаље уз подршку НИС-а

Млади физичари су се са освојене четири медаље и једном похвалом вратили са 45. Међународне физичке Олимпијаде, која је од 13. до 21. јула одржана у Астани, у Казахстану.

Талентовани средњошколци су на најпрестижније такмичање из физике отпутовали уз помоћ компаније НИС, која је у оквиру пројекта „Енергија знања“ обезбедила значајан део средстава за одлазак наше екипе на међународну Олимпијаду

Талентовани средњошколци су на најпрестижније такмичање из физике отпутовали уз помоћ компаније НИС, која је у оквиру пројекта „Енергија знања“ обезбедила значајан део средстава који је био потребан за одлазак наше екипе на међународну Олимпијаду.

Сребрну медаљу је освојио Урош Ристивојевић из Математичке гимназије у Београду, а са бронзаним медаљама су се из Казахстана вратили Михаило Ђорђевић и Лука Бојовић, такође из београдске Математичке гимназије, као и Јован Јовановић из 13. београдске гимназије. Похвалу је освојио Јанко Шуштершич из Прве крагујевачке гимназије.

Освојене једна сребрна и три бронзане медаље, као и једна похвала
Освојене једна сребрна и три бронзане медаље, као и једна похвала

„Поносни смо због награда које су освојили наши ученици. Били су одлични, а задаци сигурно најтежи у историји овог такмичења. Али, добро су се снашли, што значи да су имали одличне припреме. Раније смо имали финансијских проблема када је реч о путовањима на међународне олимпијаде, али нам последњих година НИС доста помаже и веома смо задовољни сарадњом са овом компанијом“, рекао је др Мићо Митровић, професор Физичког факултета и председник Комисије за такмичења Друштва физичара Србије, који је са нашим тимом путовао у Казахстан.

Млади физичари су по повратку у Београд на аеродрому „Никола Тесла“ рекли да су задаци били веома тешки, али да су дали све од себе и да резултат није изостао.

„Такмичење је било веома тешко и колико ја знам ово су били најтежи задаци на олимпијади икада. Али, тим Србије је стандардно добро урадио тестове и задовољни смо. Ја сам на четвртој години Математичке гимназије и већ сам уписао Физички факултет у Београду“, каже Урош Ристивојевић, који је освојио сребрну медаљу.

Већ другу годину заредом се под покровитељством НИС-а одржавају олимпијаде из математике, физике и хемије на националном нивоу. Такође, НИС у сарадњи са Друштвом физичара Србије, Друштвом математичара Србије и Српским хемијским друштвом подржава одлазак наших екипа на међународне Олимпијаде.

Контакт:

Прес служба
(011) 313 0116
Миленетија Поповића 1, 11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, као и промет широког асортимана нафтних деривата. Више на страни nis.eu

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд