НИС на 14. Међународној конференцији Београдске Берзе

У оквиру 14. Међународне конференције Београдске Берзе „Upgrade Belgrade 2015“ компанија НИС представила је најважније пројекте у области енергетике.

Игор Кораћ, заменик директора Блока Енергетика у НИС-у
Игор Кораћ, заменик директора Блока Енергетика у НИС-у

Игор Кораћ, заменик директора Блока Енергетика овом приликом учесницима је представио ток трансформације НИС-а из нафтно-гасне у енергетску компанију.

Истакнути су многобројни пројекти у оквиру Блока енергетика као што су когенерација – искоришћавање гаса за производњу електричне и топлотне енергије, производња и продаја компримованог природног гаса, трговање електричном енергијом и коришћење геотермалне енергије.

„НИС тренутно има 13 мини електрана на територији Србије, а улагања у овај сегмент бизниса прешла су 15 милиона евра. Производња електричне енергије достигла је снагу од 11,5 МW, што је довољно за снадбевање струјом у просеку 10.000 домаћинстава“, истакао је Игор Кораћ, заменик директора Блока Енергетика у НИС-у.

Кораћ се осврнуо и на достигнућа компаније у производњи и продаји компримованог природног гаса. НИС је прва велика мрежа бензинских станица у земљи која је у своју понуду уврстила и овај енергент.

Компримовани природни гас користи се као алтернативно гориво за све врсте возила, али и као важан енергент у индустрији. Сматра се горивом будућности, како због својих еколошких особина и одличних перформанси које пружа возилима, тако и због економске исплативости. Осим тога, компримовани природни гас омогућава лакши старт и боље перформансе мотора. Компанија НИС намерава да шири ову делатност, па је у плану да до 2020. године има малопродају КПГ-а на 20 бензинских станица широм Србије.

На крају излагања, закључено је да компанија НИС активно развија иновативна решења која доприносе чистијем и здравијем окружењу и истовремено подиже унутрашњу ефикасност у области уштеде енергије.

НИС је генерални спонзор 14. Међународне конференције Београдске берзе, на којој су учествовали представници најважнијих домаћих и регионалних компанија, као и стручњаци из финансијског сектора Србије и региона.

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, као и промет широког асортимана нафтних деривата. Више на страни nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд