НИС организатор стручне конференције нафтно-гасних компанија у Бањалуци

Нафтна индустрија Србије, једна од најуспешнијих енергетских компанија у југоисточној Европи и међународна консалтинг компанија IHS Markit, организовале су у Бањалуци конференцију CEEC Scout Meeting, један од највећих регионалних скупова представника компанија нафтно-гасног сектора које послују у Централној и Источној Европи, као и Каспијском региону. Иницијатор скупа који је одржан од 5. до 7. октобра био је Блок „Истраживање и производња“ НИС-а.

Ирек Хабипов, директор Блока “Истраживање и производња” НИС-а

Представници НИС-а су учесницима конференције представили достигнућа компаније у области истраживања и производње у Србији и региону, као и инвестиционе прилике и активности НИС групе на подручју концесије у Републици Српској (Босна и Херцеговина). Овај стручни скуп био је уједно прилика за размену искустава, презентацију најновијих достигнућа и регионалних пројеката у области истраживања и производње нафте и гаса.

На конференцији је учествовало готово 200 представника из 80 нафтно-гасних компанија. Госте је у име НИС-а поздравио Ирек Хабипов, директор Блока „Истраживање и производња“, који је говорио о развоју компаније и резултатима у сегменту истраживања и производње нафте и гаса. Поред интерактивних презентација и округлих столова, НИС је за учеснике скупа организовао и обилазак локалитета у БиХ који се сматрају перспективним по питању истраживања и експлоатације угљоводоника.

НИС група, која ангажује око 11.000 радника, један је од највећих вертикално интегрисаних енергетских система у југоисточној Европи. Основне делатности НИС-а су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, промет широког асортимана нафтних и гасних деривата, као и реализација пројеката у области петрохемије и енергетике. У области истраживања и производње нафте и гаса НИС спроводи активности на територији Србије, Босне и Херцеговине, Румуније, Мађарске и Анголе. У Србији НИС поседује модерну Рафинерију нафте у Панчеву. НИС група управља мрежом од више од 420 бензинских станица на територији Србије, Босне и Херцеговине, Бугарске и Румуније. Представништва НИС-а отворена су и у Русији и Хрватској, а НИС је прва српска компанија која је отворила своју канцеларију у Бриселу.

НИС је у 2010. години са руском компанијом „Њефтегазинкор“ учествовао у оснивању предузећа „Јадран Нафтагас“ које поседује концесију за истраживање и коришћење угљоводоника (сирове нафте и гаса) на територији Републике Српске. Уговор о концесији закључен је 2011. године између предузећа „Јадран-Нафтагас“ д.о.о. Бања Лука, као концесионара с једне стране, и Владе Републике Српске – Министарства индустрије, енергетике и рударства, као концедента с друге стране. Концесија је добијена на период од 28 година.

CEEC Scout Group (Central-Eastern Europe and Caspian Scout Group) је удружење нафтних и гасних компанија које послују у Централној и Источној Европи, као и Каспијском региону. Циљ Удружења је размена искустава и сарадња у области истраживања и производње нафте и гаса. Група је основана 1994. године и тренутно има више од 80 чланица. Координатор групе је међународна консалтинг агенција IHS Markit са седиштем у Лондону.

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, промет нафтних деривата, као и реализација пројеката у области петрохемије и енергетике. Више на страни http://www.nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд