НИС организовао седми по реду Дан инвеститора

Седми по реду Дан инвеститора, на којем је НИС представио стручној јавности резултате пословања за девет месеци 2018. године и будуће инвестиционе планове, одржан је данас у пословном центру компаније у Новом Саду.

Антон Фјодоров, директор Функције за финансије, економику, планирање и рачуноводство овом приликом навео је да је НИС Група у првих девет месеци 2018. године остварила нето добит у износу од 21,7 милијарди динара што је 8 одсто више од нето добити остварене пре годину дана. Фјодоров је истакао да је фокус инвестиција НИС-а у протеклом периоду био усмерен на стратешке пројекте у  области истраживања и производње нафте и гаса, као и на реализацију пројекта „Дубока прерада“ који је кључан за другу фазу модернизације Рафинерије нафте Панчево. Овом приликом је наведено и да је НИС Група наставила да побољшава своје резултате у преради  где је забележен раст обима прераде сирове нафте и полупроизвода за 6 одсто, док је укупан промет нафтних деривата порастао за 10 одсто у поређењу са истим периодом претходне године.

Након представљања финансијских резултата и отвореног дијалога између представника НИС-а и инвестиционе јавности, учесници су се упознали са капиталним инвестицијама компаније, међу којима је и пројекат „Дубока прерада“ у Рафинерији у Панчеву. Ову инвестицију, вредну више од 300 милиона евра, стручној јавности је представио Андреј Дјуг, директор Сектора за подршку Пројекту. Дјуг је овом приликом истакао  да ће изградњом нових капацитета, рафинеријска прерада НИС-а бити сврстана међу најмодерније у Источној Европи, да ће дубина прераде бити повећана на 99,2% чиме ће се повећати производња висококвалитетног бензина и дизела, као и течног нафтног гаса.

Иван Кузњецoв, директор Дирекције „Енергетика“ је на Дану инвеститора представио значајне пројекат из области енергетике: ТЕ-ТО Панчево и ветропарк „Пландиште. Кузњецoв је изјавио да је пројекат термоелектране-топлане у Панчеву, чији су инвеститори компанија НИС и ‘Гаспроменергохолдинг’, највећи енергетски пројекат у Србији у последње две деценије у који ће бити уложено око 180 милиона евра. Наведено је да ће изградњом ТЕ-ТО Панчево, годишња производња електричне енергије  износити 1400 GWh, чиме ће бити омогућено сигурније снабдевање електричном енергијом како града  Панчева, тако и целе земље. Кузњецов је говорио и о  плановима изградње  ветропарка „Пландиште“ чији план инвестирања  износи око 140 милиона евра.

Стручна јавност имала је прилику и да се упозна са применама модерних технологија и иновација које компанија НИС примењује у свом пословању, посетом Научно-технолошког центара (НТЦ) у Новом Саду. Том приликом представљене су основне делатности и најважнији пројекти Центра, примена нових технологија у производњи нафте и гаса, IT пројекти у компанији, као и инвестиције НИС-а у образовни систем Србије.

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, промет нафтних деривата, као и реализација пројеката у области петрохемије и енергетике. Више на страни http://www.nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд