НИС промовише младе хероје Србије

Победницима конкурса „Youth Heroes“, који су заједнички покренули компанија НИС и ЕXIT Фондација, вечерас су додељене награде, на свечаности одржаној у холу Радио телевизије Србије.

стручни жири је изабрао 18 најбољих кандидата из целе Србије, који су награђени у категоријама: образовање/наука, култура/уметност, предузетништво, друштвени активизам и креативна индустрија.
Cтручни жири је изабрао 18 најбољих кандидата из целе Србије, који су награђени у категоријама: образовање/наука, култура/уметност, предузетништво, друштвени активизам и креативна индустрија.

Основна идеја конкурса је промоција истинских хероја данашњице, младих, успешних и хуманих појединаца који ће бити представљени јавности као позитивни примери у друштву.

Између неколико стотина пријава, стручни жири је изабрао 18 најбољих кандидата из целе Србије, који су награђени у категоријама: образовање/наука, култура/уметност, предузетништво, друштвени активизам и креативна индустрија. Највише победника изабрано је у области образовања и науке, a међу награђенима су и средњошколци и студенти.

Стручни жири су чинили Ненад Боровчанин, државни секретар за омладину у Министарству омладине и спорта Републике Србије, Снежана Лакићевић, менаџер НИС-а за сарадњу са образовним и научним институцијама, Изабела Бранковић, директор маркетинга у „Ringier Axel Springer Media AG“ и Иван Петровић, извршни директор EXIT фондације, док је пети члан жирија биран по областима, у зависности од категорије у којој су додељивана признања.

Сања Лубардић, директор Функције за односе са јавношћу и комуникације у НИС-у на свечаности поводом доделе награда младим херојима
Сања Лубардић, директор Функције за односе са јавношћу и комуникације у НИС-у на свечаности поводом доделе награда младим херојима

“У оквиру своје друштвено-одговорне делатности, НИС је посебно посвећен младим људима, њиховом образовању и усавршавању. Резултат таквог стратешког опредељења компаније су управо пројекти попут ‘Youth Heroes’ који имају за циљ да промовишу хероје Србије и то је само део свих наших напора које предузимамо у подршци младој генерацији у нашој земљи. Ми у НИС-у смо свесни да подршком овим талентованим људима на најбољи начин улажемо у боље сутра заједнице у којој послујемо, због чега се удружујемо са партнерима који имају исту визију“, истакла је Сања Лубардић, директор Функције за односе са јавношћу и комуникације у НИС-у.

У оквиру свечаности поводом доделе награда младим херојима, одржана је и панел дискусија под називом „Како до позитивних узора за младе у Србији“ на којој су учествовали активиста Јован Симић, психотерапеут Зоран Миливојевић, музичар Марко Шелић Марчело и представници ЕXIT Фондације.

Пројекат „Youth Heroes“ је подржан путем НИС-овог програма „Заједници заједно“, којим компанија пружа подршку развоју локалне заједнице у којој послује.

Oдржана је панел дискусија под називом „Како до позитивних узора за младе у Србији“ на којој су учествовали активиста Јован Симић, психотерапеут Зоран Миливојевић, музичар Марко Шелић Марчело и представници ЕXIT Фондације.
Oдржана је панел дискусија под називом „Како до позитивних узора за младе у Србији“ на којој су учествовали активиста Јован Симић, психотерапеут Зоран Миливојевић, музичар Марко Шелић Марчело и представници ЕXIT Фондације.

Добитници награда:

Прво место међу средњошколцима заузео је Стефан Веља, млади проналазач који је развио патент намењен разбијању тромбова у организму, затим Јована Кондић, чији изум „Панели за термоизолацију грађевина“ након патентирања може да обезбеди велике уштеде енергије, као и Алекса Константинов, добитник престижних награда на међународним олимпијадама из математике.

Међу студентима и дипломцима, победници у области образовања и науке су млади роботичар Коста Јовановић, који развија симулационе моделе напредних хуманоидних робота. Двадесетдеветогодишњи доктор медицине Јасмин Нурковић који је изумео методу добијања матичних ћелија из лако доступних материјала и на тај начин створио основу за лечење хрскавице и несраслих прелома, као и Никола Тепавац, изумитељ хуманоидне роботске руке, такође су препознати као млади хероји у овој области.

Лазар Ерић, оснивач Удружења грађана за помоћ бескућницима, „wе.care”, победник је у области предузетништва. Поред њега, ту су и Иван Петровић, један од најмлађих технолошких предузетника у Србији, чији пројекат „WоrkPlus“ има клијенте из преко 50 земаља широм света, као и Иван Бркљач, оснивач „Арбо“ пројекта, организације која се бави друштвено одговорном модом.

Прво место из области друштвеног активизма понео је дипломирани хемичар, Мирко Калдараш, активиста на пројектима подршке ромским студентима у образовању. Награђени су и Алекса Живковић, председник Управног одбора Удружења грађана „Лека“ и оснивач и волонтер пројеката “Млади за старе”, “Солидарна одећа” и “Мали Шангај”, као и Арсен Арсеновић, први паракајакаш у Србији, који се залаже за развој спорта особа са инвалидитетом.

У области културе и уметности истакла се Гала Чаки, вишеструко награђивана сликарка и стипендисткиња фондација и удружења из Америке, Индије, Финске, Египта и Катара, а добитнице признања су и Јована Бобић, оснивач фестивала уметности “Ш.У.Н.Д. – Шта Уметност Нуди Друштву” као и Тијана Козарчић, млада и успешна харфисткиња.

Јован Симић, студент који је скупљао 300.000 евра за успешно лечење девојчице Нађе Новаковић је добио специјално признање „Youth Heroes“
Јован Симић, студент који је организовао акцију током које је прикупљено 300.000 евра за успешно лечење девојчице Нађе Новаковић је добио специјално признање „Youth Heroes“

Прво место из области Креативне индустрије припало је Милану Инићу за веома запажени рад и комуникацију са младима путем његовог YouTube канала, „Yasserstain“. Друго место заузео је Раде Јоксимовић, млади програмер који је са 19 година покренуо свој први бизнис. На трећем месту је Тамара Јаковљевић, ауторка документарног серијала “Мој херој”, уз помоћ којег је екранизовано више од 45 херојских прича о различитим врлинама.

Јовану Симићу, студенту који је организовао продају своје колекције дресова и акцију Спортски базар приликом које је, уз учешће познатих спортиста и јавних личности, скупљено 300.000 евра за успешно лечење девојчице Нађе Новаковић, додељено је специјално признање „Youth Heroes“.

Тагови:

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, као и промет широког асортимана нафтних деривата. Више на страни nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд