НИС пустио у рад 14. мини електрану

Компанија НИС је пустила у рад четрнаесту по реду мини електрану за производњу електричне и топлотне енергије на нафтно-гасном пољу Мајдан, у близини Новог Кнежевца. Укупна снага постројења је 2,41 МW, док вредност инвестиције износи 2,6 милиона евра.

Укупна снага постројења је 2,41 МW, док вредност инвестиције износи 2,6 милиона евра

Овом инвестицијом је укупан ниво улагања НИС-а у програм изградње малих електрана у Србији достигао укупно 15 милиона евра, а њихова снага износи 14,5 МW, што је довољно за снабдевање струјом чак 20 хиљада домаћинстава. Осим електричне енергије, на нафтно гасним налазиштима се производи и топлотна енергија укупне снаге 4 МW која се користи за потребе НИС-ових постројења.

У складу са репутацијом једне од највећих енергетских компанија у југоисточној Европи, НИС у оквиру Блока Енергетика од 2013. године реализује програм ефикасног коришћења гасних ресурса, који подразумева изградњу мини електрана, односно когенерационих модула на нафтно-гасним пољима широм Србије. Они раде на принципу претварања гаса у електричну и топлотну енергију, што представља енергетски ефикасан и еколошки начин производње. Струја произведена у мини електранама испоручује се у јавну дистрибутивну мрежу, а осим у Србији, НИС од 2016. године тргује електричном енергијом и на тржиштима Румуније, Мађарске, Словеније, Босне и Херцеговине и Црне Горе, док је стратешки циљ компаније пробој на тржишта свих ЕУ земаља у региону.

Укупан ниво улагања НИС-а у програм изградње малих електрана у Србији достигао укупно 15 милиона евра, а њихова снага износи 14,5 МW, што је довољно за снабдевање струјом чак 20 хиљада домаћинстава

„Производња струје у мини електранама један је од пројеката на који смо посебно поносни у НИС-у. Гас који због садржаја угљен диоксида и азота од преко 50% раније није био коришћен и спаљивао се на бакљама, сада употребљавамо за добијање електричне и топлотне енергије чиме повећавамо ефикасност наше компаније. Са друге стране, из истог разлога је значајно смањена и емисија штетних гасова у атмосферу, па тиме овај сегмент бизниса има и значајну еколошку компоненту“, изјавио је Алексеј Белов, директор Блока Енергетика у НИС-у.

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, промет нафтних деривата, као и реализација пројеката у области петрохемије и енергетике. Више на страни http://www.nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд