НИС пустио у рад малу електрану у Сиракову

Компанија НИС пустила је у рад малу електрану за производњу електричне и топлотне енергије на нафтно-гасном пољу у Сиракову, у близини Великог Градишта.

НИС сада има укупно 13 мини електрана, односно когенерационих модула на територији Србије, а улагања у овај сегмент бизниса прешла су 15 милиона евра.
НИС сада има укупно 13 мини електрана, односно когенерационих модула на територији Србије, а улагања у овај сегмент бизниса прешла су 15 милиона евра.

Вредност инвестиције је два милиона евра, а укупна снага новог постројења 2МW. На овом нафтно-гасном пољу се сада производи укупно 3 МW електричне енергије,  с обзиром да је на овом подручју пре две године пуштена у рад и прва НИС-ова електрана снаге 1 МW.

Пројекат  је реализован у оквиру програма за развој капацитета мале когенерације,  која је део дугорочне стратегије компаније усмерене на повећање ефикасности пословања захваљујући рационалном коришћењу постојећих  гасних ресурса.

НИС сада има укупно 13 мини електрана, односно когенерационих модула на територији Србије, а улагања у овај сегмент бизниса прешла су 15 милиона евра. Производња електричне енергије достигла је снагу  од 11,6 МW, што је довољно за снадбевање струјом у просеку 10.000 домаћинстава. Осим електричне енергије, НИС на мини електранама производи и топлотну енергију за потребе својих постројења у висини од 2 МW.

„Мини  електране имају велики значај  јер производе електричну и топлотну енергију из гаса који до сада није био искоришћен због високог степена угљен диоксида и азота. Такође, процес претварања овог гаса у електричну енергију има и еколошку димензију јер се он више не спаљује на бакљи и смањује се емисија штетних гасова у атмосферу. Тиме компанија доприноси остварењу стратешких циљева Републике Србије у погледу рационализације потрошње енергије и смањењу загађења“ рекао је Игор Кораћ, заменик директора Блока Енергетика у НИС-у.

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, као и промет широког асортимана нафтних деривата. Више на страни nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд