НИС у Бриселу организовао округли сто „Србија у ЕУ: изазови и прилике“

Компанија НИС је, заједно са амбасадом Србије у Белгији и Секретаријатом Енергетске повеље, организовала у конгресном центру у Бриселу округли сто "Србија у ЕУ: изазови и прилике" на којем су учествовали званичници Европске уније, Енергетске повеље, министар енергетике и рударства Александар Антић и српски привредници.

На округлом столу су учествовали званичници Европске уније, Енергетске повеље, министар енергетике и рударства Александар Антић и српски привредници.
На округлом столу су учествовали званичници Европске уније, Енергетске повеље, министар енергетике и рударства Александар Антић и српски привредници.

Говорећи о пословној и инвестиционој клими у Србији, Кирил Кравченко, генерални директор НИС-а, рекао је учесницима да је у НИС од приватизације уложено више од две милијарде евра и да je Србија једна од најпривлачнијих земаља за страна улагања у региону.

„Ми у Србији видимо четири ствари – стабилну владу, врло јасну перспективу чланства у ЕУ, одличну географску позицију и солидан законски оквир“, поручио је Кравченко, додајући да ипак још треба радити на побољшању постојеће регулативе и примени закона како би се процес придруживања Европској унији убрзао.

Он је указао да НИС и друге компаније подржавају и помажу процес преговора о придруживању Србије ЕУ кроз активно учешће у преговорима, пуну примену европских стандарда у пословању и технолошку модернизацију производних процеса.

Александар Антић, министар енергетике и рударства у Влади Србије, рекао je да ће Србија у мају потписати декларацију о Европској Енергетској повељи и укључити се у процес формирања Енергетске уније . Антић је позвао европске и светске предузетнике да инвестирају у Србију.
„Србија је озбиљно место за инвестиције и дајемо све гаранције улагачима, а перспективе су нарочито повољне у енергетском сектору“, истакао је министар Антић.

Михаел Карничниг, шеф кабинета европског комесара за проширења Јоханеса Хана, рекао је да је пут Србије ка ЕУ неопозив и нагласио да су у том процесу важни предвидивост пословања, владавина закона и сузбијањe сивог тржишта. Повезивање енергетске и транспортне мреже региона и ЕУ је, сматра он, један од предуслова за успех на европском путу.

Иван Милетић из дуванске индустрије „Филип Морис“ из Ниша је објаснио да су кључни изазови за пословање у Србији предвидивост закона и прописа, а то значи да се мора усвојити јасан акциони план за примену свих правних тековина Европске уније у српско законодавство и то у току преговора о чланству.
Братислав Чеперковић, регионални директор компаније за високу медицинску технологију из Барселоне „Медкомтек“, рекао је да је ова компанија своје регионално средиште за нанотехнологију основала у Србији и привукла низ научника, лекара и истраживача.

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, као и промет широког асортимана нафтних деривата. Више на страни nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд