НИС уз Data Science Conference

НИС је ове године био партнер и учесник Data Science Conference, једног од највећих европских скупова из области науке о подацима. Конференција коју је организовао Институт савремених наука (ИСН), одржана је 19. и 20. новембра у хотелу Hajat у Београду.

Програм конференције био је подељен у пет паралелних тематских целина и покрио је широк спектар тема попут Artificial Intelligence, Machine Learning, Business Intelligence, Data Visualisation, Digital Transformation, Big Data and Engineering, као и многих других.

Имајући у виду да живимо и стварамо у дигиталној ери у којој је способност примене иновативних технологија предуслов за успех, НИС је кренуо путем дигиталне трансформације, која представља посебан изазов за нафтну индустрију. Како бисмо постали још ефикаснији и додатно побољшали корисничка искуства, схватили смо да исти зависе од наше способности да обрађујемо велике количине података и да их ефикасно примењујемо у свим пословним сегментима – од истраживања и производње нафте и гаса до асортимана производа који нудимо. Управо овде, НИС види дигитализацију као шансу да прерасте и трансформише се у компанију засновану на подацима, које ће нам омогућити доношење најбољих пословних одлука. Дигитална трансформација нас је одвела до младих талентованих стручњака, пре свега из области ИТ индустрије, који су постали наше колеге задужене за помоћ у процесу трансформације наше компаније, а неки од њих су учествовали у Data Science Conference.

Првог дана конференције, предавање је одржао Горан Јајић, Chief Technology Officer у НИС-у. Он је представио пројекат дигитализације у оквиру компаније, појединачне и најзанимљивије пројекте који су имплементирани, као и рад Научно Технолошког центра НИС-а и његовог „Супер компјутера“. Другог конференцијског дана, у оквиру панела „Digital transformation: Success stories of big corporation“, представио се Николај Залевски, Chief Digital Officer у НИС-у, који је поделио своја искуства у области дигитализације и Data Science. Такође, Николај Залевски је навео главне развојне правце НИС-а у области дигитализације и представио кључне планове и изазове.

У оквиру конференције, НИС је у просторијама ICT Hub организовао и радионицу под називом „Lithology classification using Machine Learning“, у којој су Data Science стручњаци компаније младим програмерима детаљно објаснили процес прикупљања и класификације података и употребу Machine Learning у области геолошких истраживања.

Конференцији је присуствовало више од 1500 учесника из око 40 земаља широм света, што Data Science Conference чини једном од највећих манифестација овог типа у Европи.

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, промет нафтних деривата, као и реализација пројеката у области петрохемије и енергетике. Више на страни http://www.nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд