НИС запажено наступио на форуму “Европски енергетски дијалог” у Солуну

У Солуну је 29 – 30. јуна девети пут одржан форум “Европски енергетски дијалог” у организацији Института за енергетику Југоисточне Европе. У складу са глобалним догађајима који имају велики утицај на овај део Европе, тема овогодишње конференције је “Потрага за новим енергетским балансом”. НИС је на овом догађају представио менаџер за законодавство ЕУ Никола Радовановић.

Основни циљ Европског енергетског дијалога је успостављање и одржавање сталне размене искустава, информација и идеја међу државним званичницима, представницима регионалних организација и стручњацима енергетских компанија Југиосточне Европе, али и земаља произвођача нафте и природног гаса. Ове године је акценат форума стављен на једну од најважнијих иницијатива Енергетске уније – сигурност снабдевања у контексту опште европске и регионалне нестабилности. Покривена су и питања колико је изводљива декарбонизација економија земаља Југоисточне Европе, развој нових капацитета за производњу електричне енергије, мрежа и интерконектора и перспективе даљих инвестиција у нафтном сектору.

НИС је на овом догађају наступио 30. јуна у оквиру панел-дискусије под називом “Инвестиције и могућности за развој бизниса на енергетском тржишту Југоисточне Европе”, који је модерирао др. Ханс Хутта, генерални директор Интернационалног центра за нафтну индустрију из Аустрије. На овом панелу су, осим Н. Радовановића, учествовали и представници компанија Hellenic Petroleum из Грчке, TUPRAS из Турске и Министарства трговине, привреде и енергетике Албаније. Презентовани су основни правци инвестирања НИС у области истраживања и производње угљоводоника, даљег развоја малопродајне мреже, пројеката у области производње електричне и топлотне енергије којима се наставља процес трансформације из традиционалне нафтно-гасне у енергетску компанију, а посебно је наглашен значај пројекта “дубока прерада”. Истакнуто је да НИС има пословање у пет земаља Западног Балкана и да у њима налази велики потенцијал за дугорочно обављање и даљи развој својих пословних активности. Као закључак је подвучено да је НИС као енергетска компанија одавно препознао да само благовременом диверсификацијом пословања може бити обезбеђена неопходна флексибилност, која је од пресудне важности за очување добрих пословних резултата у нестабилним тржишним условима какви данас преовлађују. Догађај је подржан од стране представништва Европске комисије у Грчкој, као и компанија НИС, Hellenic Petroleum, Energean Oil & Gas и других.

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, као и промет широког асортимана нафтних деривата. Више на страни nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд