Одржан трећи „Бољшој фестивал“

На Мокрој гори, у Дрвенграду Емира Кустурице, од 9. до 11. јула је одржан одржан трећи музички фестивал "Бољшој", под покровитељством "Гаспром њефта".

Nemanja Radulović

Фестивал је отворио истакнути руски пијаниста Јуриј Розум, док је друге фестивалске вечери концерт одржао прослављени српски виолиниста Немања Радуловић, у пратњи Симфонијског оркестра „Бољшој“, а под диригентском палицом Србољуба Динића, шефа опере у Мексико Ситију. За добро расположење на крају фестивала побринула се група „No Smoking Orchestra“ предвођена режисером Емиром Кустурицом.

На такмичењу у оквиру фестивала учествовало је више од 70 младих музичара из средњих школа и академија из Србије, Републике Српске, а ове године први пут придружили су им се и млади из Русије.

Према једногласној оцени жирија који су чинили професори Викторија Мателинен и Зоран Комадина и Мирослав Павловић концертмајстор београдске филхармоније, главну награду, Златну матриошку, освојио је пијаниста Лео Борисављевић са Факултета музичке уметности из Београда. Сребрна матрjошка је припала дуу који чине сопран Ана Петровић и пијаниста Страхиња Ђокић, такође са Факултета музичке уметности из Београда, док је Бронзану матрjошку освојила рускиња Анастасија Чугајнова из Центра уметности за талентовану децу са Севера. Победницима је награде уручио виолиниста Немања Радуловић.

Циљ Фестивала, који је основао истакнути режисер Емир Кустурица, а подржала компанија Гаспром њефт је развој културних веза између Русије и Србије, као и подршка младих талената из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске и Русије.

Тагови:

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, као и промет широког асортимана нафтних деривата. Више на страни nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд