Уз подршку „Гаспром њефта“ почео четврти „Бољшој“ фестивал

Четврти фестивал класичне музике "Бољшој", који се одржава уз подршку руске компаније "Гаспром њефт", отворен је вечерас у етно селу Мећавник, у националном парку "Мокра гора".

Фестивал који траје до 17. јула отворили су његов оснивач, режисер Емир Кустурица, и Александар Дибаљ, заменик генералног директора за корпоративне комуникације „Гаспром њефта“.

Фестивал су отворили режисер Емир Кустурица и Александар Дибаљ, заменик генералног директора за корпоративне комуникације "Гаспром њефта"
Фестивал су отворили режисер Емир Кустурица и Александар Дибаљ, заменик генералног директора за корпоративне комуникације „Гаспром њефта“

„Сарадња са Гаспром њефтом за нас је привилегија и резултовала је овим фестивалом у коме ћемо уживати наредна три дана. У тренутку када је свет у врло тешком стању, ми овде уживамо у узвишеним тоновима. Донели смо класичну руску музику на место на коме то нико није очекивао. Најлепше је што је овај фестивал место на коме се срећу најталентованији људи. У време када је све квантификовано и мери се бројкама, ми стављамо акценат на квалитет. Желим да изразим захвалност Гаспром њефту, који је омогућио да на ексклузивном месту чујемо звуке који ће одјекнути у целом свету“, рекао је Кустурица.

Александар Дибаљ је казао да је „Гаспром њефт“ један од највећих инвеститора у Србији и да ће наставити да улаже у развој српске економије.

„Као инвеститор који долази из Русије, која је врло значајна за Србију, ми смо одмах схватили да није довољно само економско улагање, већ и културно. Зато Гаспром њефт већ дуги низ година инвестира у културне пројекте заједно са нашим српским партнерима, па смо између осталог и спонзори филмског фестивала „Кустендорф“.  Пре четири године смо са Емиром Кустурицом разговарали како би требало да направимо неки леп заједнички пројекат, а наш пријатељ Емир, генијалан какав јесте, одмах је смислио како ће на овом месту направити фестивал руске класичне музике и назвао га скромно „Бољшој“. Пројекат смо успешно реализовали и зато сада имамо прилике да на овом дивном месту слушамо музику најталентованијих музичара“, рекао је заменик генералног директора за корпоративне комуникације „Гаспром њефта“.

На отварању манифестације публика је уживала у наступу Зорана Тодоровића, једног од најбољих светских лирских тенора, и симфонијског оркестра „Бољшој“.

Четврти фестивал класичне музике "Бољшој" почео је наступом Зорана Тодоровића, једног од најбољих светских лирских тенора, и симфонијског оркестра "Бољшој"
Четврти фестивал класичне музике „Бољшој“ почео је наступом Зорана Тодоровића, једног од најбољих светских лирских тенора, и симфонијског оркестра „Бољшој“

Вечерашњи концерт је само почетак фестивала који је подељен на такмичарски део и концертни програм. У такмичарском делу ће наступити 65 младих талентованих музичара из школа и академија из Србије, Републике Српске и Русије, који се надмећу за награде фестивала – златну, сребрну и бронзану „Матрјошку“. У жирију који ће одлучити о наградама су Јуриј Розум, чувени пијаниста, народни уметник Русије, Љиљана Несторовска, декан Београдског факултета музичке уметности и Зоран Комадина, професор музичке Академије Источног Сарајева.

Фестивал у етно селу Мећавник традиционално се одржава од 2013. године уз подршку "Гаспром њефта"
Фестивал у етно селу Мећавник традиционално се одржава од 2013. године уз подршку „Гаспром њефта“

У концертном делу програма наступиће реномиране музичке звезде, као што су виолончелиста Нарек Ахназарјан,  пијаниста Јуриј Розум, виолиниста Немања Радуловић.

Циљ музичке манифестације на Мокрој гори је да младим талентима омогући размену искустава и усавршавање знања кроз сарадњу са реномираним уметницима
Музичка манифестација на Мокрој гори младим талентима омогућава размену искустава и усавршавање знања кроз сарадњу са реномираним уметницима

Фестивал који се традиционално одржава од 2013. године уз подршку „Гаспром њефта“ омогућава младим музичарима да размене искуства, као и да усаврше своје умеће сарађујући са реномираним уметницима.

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, као и промет широког асортимана нафтних деривата. Више на страни nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд