Подршка НИС-а позоришном фестивалу Емира Кустурице

НИС је и ове године, трећи пут заредом био генерални спонзор Јесењег позоришног фестивала Емира Кустурице, који је под слоганом „Позоришни Кустендорф“ одржан 2. и 3. новембра у етно селу Мећавник на Мокрој Гори.

Публика на Мећавнику је и овог пута имала прилике да ужива у представама реномираних српских редитеља и позоришта, па су се тако а репертоару нашли „Црна кутија“ Београдског драмског позоришта и „Кад би Сомбор био Холивуд“ у режији Кокана Младеновића.

Током два дана трајања фестивала, прилику да покажу своје глумачко и редитљско умеће имали су студенти Факултета драмских уметности из Београда, Академије уметности из Новог Сада, Академије уметности из Београда, а по први пут ове године такмичењу се придружило и позориште из руског града Јарославља, чиме је манифестација добила међународни карактер.

Жири који су чинили глумица Аница Добра, редитељ Никита Миливојевић и драмски писац Маја Тодоровић донео је одлуку о најбољим учесницима фестивала. Награду „Златни лист“ за најбољег глуца однео је Никола Шурбановић са Факултета драмских уметности из Београда. Награда за најбољу глумицу припала је Анастасији Климушкиној са Државне позоришне академије из  Јарославља, док је „Златни лист“ за најбољу режију припао Растиславу Ћопићу са Факултета драмских уметности. Најбољом представом проглашен је комад „Док чекамо Годоа“ у извођењу студената Академије уметности из Новог Сада.  

Тема овогодишњег фестивала било је преиспитивање граница између позоришта и филма. У том духу и у складу са слоганом „Позоришни КУстендорф“, Емир Кустурица је студентима одржао радионицу на тему филма и позоришта.

Фестивал су свечано отворили режисер Емир Кустурица и генерлани директор компаније НИС Кирил Тјурдењев.

Мећавник је посебно место, са посебном чари и поетиком, које инспирише. Ове године на фестивалу учествује и позоришни ансамбл уз Русије,  што ме посебно радује. Слоган НИС-а је „Будућност на делу“, а подршком коју дајемо овом великом културном догађају, ми управо подржавамо будућност на делу“, изјавио је Кирил Тјурдењев приликом отварања фестивала и пожелео свим младим глумачким талентима да остваре своје уметничке потенцијале.

„Моја давнашња жеља је да свако годишње доба на Маћавнику обележи један фестивал. Овде смо реализовали већ 25 фестивала и још један, који вечерас треба да закорачи у своју интернационалну фазу. Хвала господину Тјурдењеву, посебно на идеји да подржи један фестивал чији живот тек почиње и чини ми се да вечерас правимо искорак у једну нову будућност коју је он поменуо“, рекао је Емир Кустурица отварајући фестивал.

Као друштвено одговорна компанија, НИС са задовољством подржава ову значајну културну манифестацију, намењену промоцији уметничких вредности, као и афирмацији младих талентованих људи.

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, промет нафтних деривата, као и реализација пројеката у области петрохемије и енергетике. Више на страни http://www.nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд