Потписан Меморандум о сарадњи компаније НИС и Универзитета у Бања Луци

Представници компаније НИС и Универзитета у Бања Луци потписали су данас Меморандум о сарадњи у области образовања, науке и културе. Меморандум о сарадњи у Ректорату Универзитета у Бања Луци потписали су Андреј Шибанов, заменик генералног директора и директор Функције за организациона питања НИС-а и проф.др Милан Матаруга, ректор Бањалучког универзитета.

Меморандум о сарадњи у Ректорату Универзитета у Бања Луци потписали су Андреј Шибанов, заменик генералног директора и директор Функције за организациона питања НИС-а и проф.др Милан Матаруга, ректор Бањалучког универзитета.

Документом је предвиђено успостављање партнерских односа две стране у оквиру промоције и  популаризације руског језика и културе у Републици Српској, као и развоју научних истраживања , усавршавању кадрова и размене знања. Истовремено сарадњом је предвиђено и организовање гостујућих предавања НИС-ових стручњака на Универзитету у Бања Луци, укључивање студената у компанијске програме намењене младима, као и заједнички рад на стварању услова за одржавање Олимпијада знања из руског језика у Републици Српској.

Андреј Шибанов, заменик генералног директора и директор Функције за организациона питања НИС-а  је овом приликом истакао: „За нас је велика част да је компанија НИС започела сарадњу  са Универзитетом у Бања Луци. Верујемо да ће наша сарадња у области науке и образовања допринети реафирмацији и популаризацији руског језика у Републици Српској, као и јачању капацитета и оспособљавању кадрова за заједничке пројекте који ће, сигуран сам, достићи  врхунске резултате у будућности“.

Партнерство са образовним и научним институцијама компанија НИС развија већ пет година у оквиру корпоративног програма „Енергија знања“ чији је циљ унапређење услова за образовање и школовање младих стручњака, као и прилагођавања студијских  програма  потребама тржишта. У оквиру овог програма, НИС између осталог подржава бројне пројекте усмерене управо на ширење и популаризацију руског језика. Неки од тих пројеката су организација Олимпијада из руског језика за ученике основних школа, гимназија и средњих стручних школа на којима су учествовала и деца из Републике Српске. Поред тога, НИС је помогао отварање билингвална руско-српска разреда у две школе у Србији.

Компанија је до сада потписала 46 споразума са домаћим и међународним научним и образовним установама у земљи и иностранству, а кроз програм стипендирања до сада је прошло више од 94 студената.  За свој допринос развоју образовања у Србији, компанија НИС је у 2016. години добила престижну „Светосавску награду“ коју додељује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије.

Поред НИС-а, представници Универзитета у Бања Луци потписали су и споразум о сарадњи са Руским центром за науку и културу у Републици Србији (Руски дом).   Свечаности која је организована овим поводом, поред делегације НИС-а и Представништва Россотрудничества у Србији,  ,,Руски дом“, присуствовали и амбасадор Србије у Босни и Херцеговини Њ.Е. г. Станимир Вукићевић, саветник у Амбасади Русије г. Петар Фролов и конзул Републике Србије у Бањa Луци г. Радослав Илић.

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, промет нафтних деривата, као и реализација пројеката у области петрохемије и енергетике. Више на страни http://www.nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд