Представници НИС-а на 6. Форуму будућих лидера светског нафтног савета

Запослени и стипендисти компаније НИС учествовали су на 6. Форуму будућих лидера Светског нафтног савета, који је одржан од 23. до 28. јуна у Санкт Петербургу на Санктпетербуршком рударском универзитету, у организацији Руског националног комитета Светског нафтног савета.

Форум будућих лидера Светског нафтног савета је један од централних догађаја у области нафте и гаса и одржава се сваке три године у једној од 70 држава – учесника Светског нафтног савета. Представља значајан догађај на пољу јачања сарадње младих стручњака у нафтној и сродним индустријама из целог света. За време форума дискутовано је о великом броју актуелних тема из индустрије нафте и гаса.

Снежана Лакићевић, саветник заменика генералног директора НИС-а, учествовала је на панелу „Привлачење најбољих талената – како остати конкурентан“, на коме је разматрано питање привлачења, али и задржавања талената у компанијама у контексту трансформације слике индустрије нафте и гаса. Лакићевић је представила активности компаније НИС у оквиру програма „Енергија знања“ и као један од циљева сарадње са образовним и научним институцијама навела унапређење образовног система у Србији у складу са актуелним потребама компаније. Истакла је да је улагање у младе таленте један од приоритета програма, што обухвата подршку олимпијадама из природних наука, реновирање учионица и лабораторија, гостујућа предавања НИС експерата и друго. На панелу је представљен и НИС-ов програм стипендирања студената, имплементирање нових модела менторских програма и учешће студената у међународним догађајима.

Као делегати и представници компаније НИС, на форуму су учествовале и Софија Шошкић, млађи специјалиста за геолошко-технолошке активности (GTA) у Департману за геолошка истраживања и разраду лежишта, Блок Истраживање и производња, и Марина Костић, специјалиста за пројектовање разраде лежишта у Служби за NIR, НТЦ НИС Нафтагас.

„Учешћем на форуму стекли смо бољи увид у праксе компанија, организација и институција из различитих делова света, везаних за развој професионалних компетенција и лидерских способности запослених, као и стварање корпоративне културе која ће допринети бољем тимском раду и бржој и лакшој имплементацији техничких и организационих иновација“, изјавила је Софија Шошкић.
Марина Костић је као једно од најзначајнијих искустава са Форума истакла могућност слушања предавања и отворених дискусија људи који су на високим позицијама у водећим светским нафтним компанијама.

„За мене је ово било једно од најзанимљивијих и најкориснијих догађаја којима сам присуствовала до сада. Неке од најинтересантнијих тема су биле везане за тешкопридобиве резерве, прогнозе о производњи нафте у будућности и утицај обновљивих ресурса на цену нафте, затим дискусије везане за иновационе технологије, као и различити приступи компанија решавању проблема у овој индустрији“, истакла је Марина Костић.

На овом значајном догађају у индустрији нафте и гаса учествовали су и стипендисти НИС-а, Андрија Аврамовић са Универзитета „Губкин“ у Москви и Ирена Горјанц са Санктпетербуршког рударског универзитета.

Андрија Аврамовић је презентовао резултате свог научно-истраживачког рада на тему повећања степена искоришћености једног српског нафтног лежишта, који је део његовог дипломског рада, а рађен је уз помоћ колега из НИС-а.

„Форум будућих лидера Светског нафтног савета за мене представља једно незаборавно искуство. Имао сам одличну прилику да са колегама из целог света разменим идеје и мишљења у вези са актуелним изазовима у нафтној индустрији“, рекао је Андриja Аврамовић.

Ирена Горјанц, која је учествовала на Форуму као волонтер, истакла је да је припрема за њих почела много раније, када су бирани волонтери из 60 земаља света.

„На Форуму смо радили раме уз раме са организаторима. Била сам задужена за један од отворених дијалога на тему: “Одрживи развој нафтне индустрије у растућем енергетском тржишту“. Овакви форуми нам показују колико значи прилика да се упознамо са новинама из области којима се бавимо“, истакла је Ирена Горјанц.

Овогодишњи Форум је окупио преко 1200 делегата, учесника, почасних гостију и представника медија, међу којима су били и представници нафтних комитета из 41. земље, укључујући и представнике Националног нафтног комитета Србије.

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, промет нафтних деривата, као и реализација пројеката у области петрохемије и енергетике. Више на страни http://www.nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд