Шести Дан инвеститора НИС-а одржан у Новом Саду

Резултати пословања НИС групе у девет месеци 2017. године и пројекат „Дубока прерада“ у Рафинерији нафте Панчево били су главне теме шестог по реду Дана инвеститора НИС-а одржаног у Пословном центру компаније у Новом Саду.

О резултатима пословања НИС-а у досадашњем току ове године представницима инвестиционе јавности, банака, инвестиционих фондова, малих акционара, финансијским аналитичарима и представницима дипломатског кора, говорио је Антон Фјодоров, заменик генералног директора и директор Функције за финансије, економику, планирање и рачуноводство.

Фјодоров је казао да су финансијски резултати НИС-а значајно унапређени у поређењу са истим периодом прошле године. Према његовим речима, томе су допринели раст цена нафте на светском тржишту, као и програм мера за повећање оперативне ефикасности НИС-а чији се учинак на показатељ EBITDA процењује на 5,1 милијарду динара у досадашњем току 2017.

Антон Фјодоров, заменик генералног директора и директор Функције за финансије, економику, планирање и рачуноводство, казао је да су финансијски резултати НИС-а значајно унапређени у поређењу са истим периодом прошле године.

Фјодоров је казао да нето добит НИС-а у девет месеци текуће године износи 20,1 милијарду динара, што је 2,6 пута више него у истом периоду 2016. Он је такође изразио задовољство оперативним показатељима, наводећи да су прерада и промет забележили раст, док је производња нафте већа од планиране.
Пројекат „Дубока прерада“ у Рафинерији нафте у Панчеву гостима је представио Андреј Тучнин, први заменик генералног директора за прераду и промет.

Тучнин је казао да ће у пројекат бити уложено више од 300 милиона евра и да се од почетка рада нових постројења у трећем кварталу 2019. године очекују бројне користи.

Пројекат „Дубока прерада“ у Рафинерији нафте у Панчеву гостима је представио Андреј Тучнин, први заменик генералног директора за прераду и промет.

Пре свега, дубина прераде биће повећана на 99,2 одсто чиме ће се Рафинерија у Панчеву сврстати међу најефикасније у свету. Такође, биће повећана производња најквалитетнијих моторних горива, пре свега дизела, али и бензина и ТНГ-а, а вишкови ће бити пласирани на тржишта Србије, Босне и Херцеговине, Румуније и Бугарске. Поред тога, почеће и производња кокса који је до сада увожен у Србију. Такође, навео је Тучнин, реализација пројекта донеће и добробити у области заштите животне средине, пре свега јер се изградњом нових постројења стичу услови за престанак производње мазута са високим садржајем сумпора.

Након излагања представника НИС-а развила се отворена дискусија током које су гости добили одговоре на питања о текућем пословању и будућим пројектима НИС-а. Током Дана инвеститора гости су обишли Музеј НИС-а, као и Тренинг центар компаније у оквиру Пословног центра у Новом Саду.

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, промет нафтних деривата, као и реализација пројеката у области петрохемије и енергетике. Више на страни http://www.nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд