Стипендисти компаније НИС на свечаном пријему код градоначелника Зрењанина

Градоначелник Зрењанина, Чедомир Јањић, примио је у Градској кући у Зрењанину стипендисте компаније НИС у Руској Федерацији, Данијелу Кралус и Шћепана Сворцана, који су пореклом из овог града. Свечаном пријему присуствовао је и Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а.

Данијела Кралус и Шћепан Сворцан су стипендисти компаније НИС у оквиру програма „Енергија знања“, који су ове године дипломирали на Санктпетербуршком рударском универзитету, на Факултету „Нафтно и гасно инжењерство“, смер „Разрада и експлоатација нафтних и гасних лежишта“. Данијела је проглашена најбољим страним студентом на свом универзитету у 2019. години. И Данијела и Шћепан од септембра постају део НИС-овог тима. Они су друга генерација од укупно 18 стипедиста НИС-а, који, осим шесторо који школовање настављају на мастер студијама у Русији, од септембра почињу да раде у компанији.
Чедомир Јањић, градоначелник Зрењанина, изразио је велико задовољство због веома добре сарадње са компанијом НИС и успешних резултата које ова сарадња доноси Граду Зрењанину.

„Пројекат „Енергија знања“ компаније НИС сваки дан показује своје резултате, од опремања наших школа, учионица у Гимназији, Техничкој и другим школама, до отварања катедре за истраживање нафте и гаса на нашем Техничком факултету. Повод којим смо се данас окупили је најбољи студент Санктпетербуршког универзитета, девојка која је из Зрењанина и која се вратила из Русије у Србију и која добија посао у НИС-у, исто као и њен колега Шћепан. Сматрам да наша деца заслужују најбоље образовање и да заслужују да добију шансу да то знање баш у својој земљи и примене“, навео је Чедомир Јањић.

Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а, овом приликом је изјавио да му је велико задовољство да буде део завршетка једне лепе приче, започете пре пет година.

„Био сам присутан уручивању диплома српским студентима у Москви и Санкт Петербургу, међу којима су била и два представника Зрењанина, Данијела и Шћепан. Данијела је проглашена најбољим студентом у Санкт Петербургу 2019. године и то је био веома емотиван тренутак, када је са српском заставом изашла на бину и добила диплому. Сви наши стипеднисти имаће радна места у компанији, што значи да више немамо потребе за радном снагом из иностранства и што је један од корака у правцу решавања проблема одласка младих људи. Надам се да ће и друге компаније ово узети као пример добре сарадње. Захвалио бих се и Граду Зрењанину, који нас увек подржава, али и и иницира програме, тако да имамо и добру сарадњу са Техничком школом и Техничким факултетом, а почетком септембра отварамо и Тренинг центар у Зрењанину, најсавременији тог типа, такође намењен за припрему младих кадрова, где ће моћи да се обучавају и примене своја знања“, навео је Вадим Смирнов.
Данијела Кралус, најбољи страни студент на Санктпетербуршком рударском универзитету, поделила је са присутнима своја искуства са студија и захвалила се компанији НИС, која јој је омогућила да студира у Русији на најпрестижнијем факултету у нафтној области.

„Враћам се пуна утисака и сматрам да је то било једно велико искуство. Проглашена сам за најбољег страног студента на свом факултету, а припремна година на којој смо научили руски језик омогућила нам је да студирање прође без потешкоћа, као и да се одлично снађемо. Титула најбољег студента подразумевала је да добро „загрејем столицу“, али на крају се све исплатило. Сада ме очекује запослење у компанији НИС, од септембра, где ћу се ја даље развијати и бити у могућности да практично применим стечено знање“, изјавила је Данијела и додала да са нестрпљењем очекује нове изазове у даљем развоју каријере.
„Добио сам могућност да студирам у Русији захваљујући компанији НИС и програму „Енергија знања“, која нам је пружила и стицање додатног практичног знања током летњих пракси у компанији. Предуслов за студирање није био да знамо руски језик, али смо имали припремну годину, на којој смо га савладали, што нам је омогућило да лако слушамо предавања и полажемо испите. Поред руског језика, на припремној години имали смо математику и физику, како бисмо се упознали са терминима које смо користили током студирања“, објаснио је Шћепан Сворцан.
Компанија НИС, путем програма „Енергија знања“, стипендира студенте у Србији и Руској Федерацији. Кроз програм стипендирања до сада је прошло преко 90 студената, од чега је за студирање на престижним руским универзитетима додељено 30 стипендија. Прва генерација НИС стипендиста у Руској Федерацији дипломирала је прошле године и њих осморо су већ део НИС-овог тима. Сви стипендисти НИС-а након завршетка основних или мастер студија добијају запослење у компанији.

Програм „Енергија знања“, покренут 2012. године, подразумева сарадњу са школама и научним друштвима, универзитетима и факултетима у Србији, региону и Руској Федерацији, као и индивидуалне програме – стипендирање студената. За студије у Русији стипендије се додељују за: Руски државни универзитет за нафту и гас „И. М. Губкин“, Санктпетербуршки рударски универзитет, Тјуменски индустријални универзитет, Ухтински државни технички универзитет и Национални истраживачки државни нижегородски универзитет „Н.И. Лобачевски“. У јануару 2019. године, НИС је потписао Меморандуме о сарадњи са Универзитетом „И. М. Губкин“ и Санктпетербуршким рударским универзитетом, а у мају 2019. и са Универзитетом МГИМО из Москве. На Техничком факултету „Михајло Пупин“ у Зрењанину школске 2014/2015. на иницијативу НИС-а акредитован је нови студијски програм: „Индустријско инжењерство у експлоатацији нафте и гаса“, а у Техничкој школи у Зрењанину 2014. године поново је покренут трогодишњи смер: „Руковалац постројењима за добијање нафте и гаса“. 2017. године НИС и Висока техничка школа струковних студија у Зрењанину такође су потписали Меморандум о сарадњи.

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, промет нафтних деривата, као и реализација пројеката у области петрохемије и енергетике. Више на страни http://www.nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд