Модернизација Рафинерије – успешан пројекат заштите животне средине

Друга фаза је у току и пре свега се односи на изградњу „Дубоке прераде“, пројекта вредног 300 милиона евра. Изградња новог постројења за НИС ће значити производњу веће количине највреднијих нафтних деривате, пре свега дизела, што ће утицати и на повећање прихода компаније у области прераде.

У Европи је од 2009. године, према подацима Platts-а, затворено више од 15 рафинерија од укупно 100 колико их је пословало на нашем континенту. Оваквом сценарију допринео је читав низ разлога од којих су најважнији оштра конкуренција на тржишту, захтеви за диверсификацијом производа, као и законска регулатива о смањењу штетних емисија која је посебно оштра у земљама ЕУ. Поред тога, у Европи је изражена тенденција преласка на алтернативна горива, односно хибридна или електрична возила када је у питању аутомобилска индустрија.

Када је реч о региону, конкуренција је такође веома оштра. Последњих годину дана овај сегмент пословања нафтне индустрије обележиле су најаве о могућем затварању Рафинерије нафте у Сиску, док је Рафинерија нафте у Броду, након пожара у октобру, почетком 2019. ушла у ремонт без прецизних термина о наставку производње. Укратко, све упућује на закључак да ће на тржишту опстати само оне рафинерије које су спремне да непрестано модернизују своја постројења, шире асортиман производа и повећавају ефикасност.

У домаћем нафтном сектору, Нафтна индустрија Србије је на ове изазове одговорила другом фазом модернизације Рафинерије у Панчеву. Прва фаза модернизације ове фабрике трајала је до 2012. године и у њу је уложено више од 500 милиона евра. Кулминација ове фазе била је почетак рада комплекса за благи хидрокрекинг и хидрообраду (MHC/DHT) чиме је у Србији омогућена производња горива европског стандарда квалитета. О размерама овог пројекта говори и податак да је на градилишту MHC/DHT било ангажовано више од 10.000 радника који су забележили преко пет милиона радних сати. На нови комплекс уграђено је више од 4 километра нових цевовода.

Друга фаза модернизације Рафинерије у Панчеву, која је у току, пре свега се односи на изградњу „Дубоке прераде“, пројекта вредног 300 милиона евра. Изградња новог постројења за НИС ће значити производњу веће количине највреднијих нафтних деривата (пре свега дизела), што ће утицати и на повећање прихода компаније у области прераде. Такође, реализација пројекта „Дубока прерада“ ће значити и почетак домаће производње кокса који се сада увози у Србију. Количине кокса које се планирају за производњу у Панчеву треба да задовоље потребе домаћег тржишта, али и да омогуће пласман овог производа ван граница Србије. Тиме би НИС, један од највећих извозника у Србији, наставио да осваја регионална тржишта која су примарни циљ компаније када је реч о извозном програму.

Даља модернизација Рафинерије у Панчеву доноси и значајне ефекте по питању заштите животне средине. Почетком рада новог постројења стичу се услови за престанак производње мазута са високим садржајем сумпора што је једна од обавеза Србије у овој области. Такође, додатно би била смањена емисија прашкастих материја, док би била повећана енергетска ефикасност рафинерије. Тиме се уједно наставља реализација пројеката заштите животне средине у домаћој рафинерији у шта је последњих година уложено више од 70 милиона евра. Реализација ових иницијатива омогућила је да Рафинерија постане прво енергетско постројење у Србији које је добило IPPC дозволу о интегрисаном спречавању и контроли загађења животне средине. Овим документом се потврђује да је производни процес у Рафинерији у потпуности усклађен са највишим домаћим и европским стандардима у области заштите животне средине.

„У 2018. години, када смо обележили 50 година од почетка производње у Рафинерији нафте Панчево, прерадили смо 3,8 милиона тона нафте што је најбољи резултат у последњих 10 година. Сада настављамо са убрзаном модернизацијом наших прерађивачких капацитета, започетом доласком „Гаспром њефта“ за већинског акционара НИС-а 2009. године. Реализацијом нових пројеката дубина прераде нафте у Панчеву биће повећана на 99,2 одсто што је у рангу најбољих светских рафинерија. Наш циљ је да наставимо са даљим развојем рафинерије, са унапређењем енергетске ефикасности и новим пројектима заштите животне средине јер су то предуслови опстанка на веома комплексном тржишту“, рекао је Владимир Гагић, директор Блока Прерада НИС-а.

Текст објављен у Магазину Бизнис

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд