Свечано обележен почетак изградње ТЕ-ТО Панчево

У Панчеву је 7. марта одржана свечаност поводом почетка изградње теремоелектране-топлане (ТЕ-ТО) Панчево, коју НИС и „Гаспром енергохолдинг“ граде на локацији панчевачке Рафинерије нафте.

Свечаности су, поред Кирила Тјурдењева, генералног директора НИС-а, присуствовали и Александар Антић, министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије, Денис Фјодоров, генерални директор „Гаспром енергохолдинга“, Хуа Син Шен, представник Шангај електрик груп која је извођач радова, бројне званице и представници медија.

Овим пројектом се предвиђа изградња електростанице за когенерацију на бази технологије парно-гасног циклуса са  истовременом производњом електричне и топлотне енергије у облику технолошке паре, укупне инсталисане електричне снаге око 200 MW.

Пројекат се реализује у сарадњи НИС-а (акционарски удео 49 одсто) и „Гаспром енергохолдинга“ (51 одсто).

Основна намена ТЕ-ТО је задовољавање растућих потреба рафинерије Панчево за електричном енергијом и технолошком паром. Осим тога, ТЕ-ТО ће допринети повећању стабилности снабдевања електричном енергијом, захваљујући усмеравању дела произведене електричне енергије у енергетски систем Србије.

Пуштање у рад ТЕ-ТО Панчево планирано је за 2020. годину.

Тагови:

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, промет нафтних деривата, као и реализација пројеката у области петрохемије и енергетике. Више на страни http://www.nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд