Успешно завршена важна етапа у изградњи ТЕ-ТО Панчево

У Панчеву је данас одржана свечаност поводом завршетка испоруке главне опреме Термоелектране-топлане (ТЕ-ТО) Панчево, пројекта који на локацији Рафинерије нафте у Панчеву заједнички реализују НИС (акционарски удео 49 одсто) и руска компанија „Газпром Енергохолдинг“ (51 одсто). У оквиру свечане церемоније постављен је на темеље генератор парне турбине.

Овим поводом присутнима су се обратили Зоран Предић, државни секретар у Министарству рударства и енергетике Републике Србије, Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, Денис Фјодоров, генерални директор „Газпром Енергохолдинг“ и Ша Јунфенг, заменик председника „Shangai Electric Group“, кинеске компаније која је извођач радова на објекту.

ТЕ-ТО Панчево је прва гасно-парна електрана у Србији, намењена за комбиновану производњу електричне и топлотне енергије на бази природног гаса, једног од еколошки најчистијих горива.

Произведена топлотна и електрична енергија користиће се за потребе Рафинерије нафте у Панчеву, док ће се вишак електричне енергије продавати у Србији. Укупна инсталисана електрична снаге ТЕ-ТО Панчева је око 200 MW.

У састав главне опреме енергетског постројења ТЕ-ТО Панчево улазе: две гасне турбине са генераторима, два котла-утилизатора и једна парна турбина са генератором. Испорука главне опреме започета је у лето ове године. На градилиште су најпре стигле гасне турбине са генераторима. Ова опрема произведена је на погонима Ansaldo Energia и поморским путем транспортована из италијанске луке Ђенова у румунску луку Констанца на Црном мору, а затим реком Дунав у луку Панчево. Постављање гасних турбина и генератора на темеље  завршено је почетком августа.

У септембру су на градилиште стигли котлови-утилизатори, произведени на погонима „Shanghai Electric Group“, а у децембру – поморским путем из Шангаја преко луке Констанца парна турбина и генератор за турбину.

Изградња електране започета је 7. марта 2019. године, а пуштање у рад ТЕ-ТО Панчево планирано је за 2020. годину.

Тагови:

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, промет нафтних деривата, као и реализација пројеката у области петрохемије и енергетике. Више на страни http://www.nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд