Александaр Сашa Ђорђевић за „Мој НИС”

Наша компанија кроз програм „Енергија спорта” даје подршку професионалном и дечјем спорту, као и промоцији здравог начина живота. Плодна сарадња са Кошаркашким савезом Србије (КСС), између осталог, обухвата Мини баскет лигу у циљу приближавања спорта најмлађима.

С обзиром на плодоносну сарадњу наше компаније са КСС, као и наступајуће светско првенство у кошарци, разговарали смо са Александром Сашом Ђорђевићем, кошаркашким асом, сада кошаркашким тренером и, тренутно, селектором кошаркашке репрезентације Србије.

После изузетно успешне спортске каријере, ушли сте у тренерске воде које доносе стрес, неизвесност, нове бриге… Откуда таква одлука?

– Кошарка је моја страст и љубав, односно како би један мој пријатељ рекао, сигурна зона. Сваки пут када сам на терену, на било који начин и у било којој улози, укључи се жила куцавица и проради адреналин који ме вуку да радим и дајем више и боље.

Александaр Сашa Ђорђевић за „Мој НИС”
Александaр Сашa Ђорђевић за „Мој НИС”

У ваше време, наступ за национални тим је представљао светињу. Да ли ћете успети да вратите култ репрезентације?

– То не зависи само од мене. И данас је наступ за национални тим светиња и увек ће бити. Зависи само како га појединци, неки и својом грешком, схватају. Један од мојих задатака, као и осталих људи у српској кошарци, јесте да што је више могуће позитивно утичемо на то.

Шта очекујете од Светског првенства?

– Очекујем изузетно добро такмичење, као и спремност моје екипе да се са сваким против ником надиграва, са јасним циљем и поруком кроз игру – да желимо да победимо.

Фирме са друштвеном и социјалном одговорношћу, попут ваше, су одавно препознале праве вредности спорта и снагу поруке коју кроз тај спорт могу да пошаљу.

Прве кошаркашке кораке направили сте на дечијим игралиштима у новобеоградским блоковима и читав живот сте у кошарци. С обзиром да пружате активну подршку дечијим спортским школама и такмичењима, сматрате ли да спорт у Србији данас има снаге да младе одврати од лоших ствари и усмери их на прави пут?

– Апсолутно да, ако су тај спорт, спортске личности и поруке прави. Не могу сви људи који су у спорту, игром случаја или не, да буду деци пример. Али, неки од нас, уз сву скромност, то могу.

Играли сте у два италијанска клуба која су носила називе генералних спонзора. Можете ли повући паралелу како спрега привреде и спорта функционише у свету, а како код нас?

– Спрега привреде и спорта у свету феноменално функционише, јер су фирме са друштвеном и социјалном одговорношћу, попут ваше, одавно препознале праве вредности спорта и снагу поруке коју кроз тај спорт могу да пошаљу. На основу тога сам бирао клубове, а и клубови нас играче, јер су људске вредности од великог значаја у спорту.

Контакт:

Прес служба
(011) 313 0116
Милентија Поповића 1, 11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, као и промет широког асортимана нафтних деривата. Више на страни nis.eu

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд