Гаспром енергохолдинг и НИС потписали меморандум о изградњи парно-гасне ТЕ у Панчеву

Данас су генерални директор ,,Гаспром енергохолдинг д.о.о.“ Денис Фјодоров и генерални директор НИС а.д. Кирил Кравченко потписали меморандум о реализацији пројекта изградње парно-гасне ТЕ електричног капацитета до 208 МВт у Панчеву.
У складу с документом, стране ће преговарати о стварању заједничке компаније која ће имати искључиво право инвестирања и спровођења операција на реализацији пројекта. Предвиђено је да ће групи ,,Гаспром енергохолдинг“ припадати 51% удела у оснивачком капиталу нове компаније, а НИС-у – 49%.
Електрична и топлотна енергија које се буду производиле у ТЕ у првом реду ће снабдевати рафинерију НИС-а и петрохемијски комбинат ХИП ,,Петрохемија“ (стратешки партнер НИС-а) који се налазе у Панчеву. Планирано је да се преостала количина електроенергије пласира на енергетско тржиште Србије, које ће се, према очекивањима, у потпуности либерализовати почетком 2015. године. Стварање ТЕ на бази технологије парно-гасног циклуса јесте економски и еколошки најефикасније решење. Ова технологија обезбеђује висок коефицијент корисног дејства и, следствено, ниску потрошњу горива. То ће омогућити смањење трошкова набавке електричне енергије за рафинерију НИС-а и петрохемијски комбинат ХИП ,,Петрохемија“.
Гориво за ТЕ биће природни гас – еколошки најчистији енергетски ресурс.
,,Синергијске могућности које настају при интеграцији праваца делатности групе Гаспром омогућавају успешну реализацију неопходних економски исплативих пројеката. За Гаспром енергохолдинг, ТЕ у Панчеву је пилот-пројекат који потврђује озбиљан карактер наших намера да изађемо на међународно електроенергетско тржиште, између осталог, путем реализације пројеката нове изградње“, нагласио је Денис Фјодоров.
,,Учешће НИС-а у пројекту изградње ТЕ у Панчеву јесте пре свега део нашег корпоративног програма повећања ефикасности искоришћења енергетских ресурса. Нови савремени објекат за електрогенерацију у Панчеву обезбедиће не само несметано снабдевање нашег највећег производног објекта – Рафинерије, већ и додатну могућност за уновчавање гаса који НИС производи. При пројектовању ТЕ, свакако бирамо најнапредније технологије које ће омогућити смањење обима оперативних трошкова и висок ниво еколошке безбедности“, истакао је Кирил Кравченко.

Додатне информације:
,,Гаспром енергохолдинг д.о.о.“ је вертикално интегрисана холдинг компанија (стопроцентна кћерка-фирма ОАД ,,Гаспром“) која управља генеришућим компанијама групе ,,Гаспром“ по јединственим корпоративним стандардима. ,,Гаспром енергохолдинг“ је највећи власник електроенергетских (генерација електричне и топлотне енергије) актива у Русији (контролни пакети акција ОАД ,,Мосенерго“, ОАД ТГК-1, ОАД ОГК-2 и ОАД МОЭК). Групу чини преко 80 електрана инсталисаног капацитета од око 38 ГВт (електрични) и 71,2 хиљаде Гкал/ч (топлотна).
Од 2007. године, група ,,Гаспром енергохолдинг“ пустила је у рад нове капацитете укупног обима преко 5 ГВт. Између осталог, завршени су пројекти јединствени за Русију, као што су изградња парно-гасне Адлерске ТЕ (у рејону где ће бити одржана спортска такмичења Олимпијаде 2014. године у Сочију) и највећег руског парно-гасног енергоблока од 800 МВт Киришске ХЕ (Лењинградска област).

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија југоисточне Европе. Основни правци пословања су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, као и продаја нафтних деривата. „Гаспром њефт“ има 56,15% акција НИС-а, а 29,88% акција НИС-а је у власништву Републике Србије. НИС има једну рафинерију за прераду нафте на два производна локалитета – у Панчеву и Новом Саду, укупног капацитета седам милиона тона годишње, као и погон за производњу гаса у Елемиру. Обим производње нафте износи око 1,7 милиона тона нафтног еквивалента годишње. Малопродајна мрежа компаније обухвата преко 500 бензинских станица, места за точење и складишта нафте, које се налазе у земљама балканског региона. Осим у Србији, НИС послује и у Босни и Херцеговини, Мађарској, Бугарској, Румунији, Туркменистану, Анголи, Белгији и Русији.

Тагови:

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, промет нафтних деривата, као и реализација пројеката у области петрохемије и енергетике. Више на страни http://www.nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд