НИС и ове године уз Позоришни Кустендорф

Компанија НИС је и ове године, четврти пут заредом била покровитељ манифестације Позоришни Кустендорф, театар фестивала нашег познатог редитеља Емира Кустурице. Фестивал, који је одржан 25. и 26. октобра, одвијао се под слоганом „Друштво спектакла“.

Као и до сада, фестивал се састојао из такмичарског дела, у коме су се надметали студенти позоришних и филмских академија из Београда и Новог Сада, али и Русије и Пољске. У ревијалном делу програма, публика је имала прилике да ужива у представама „Зашто је полудео господин Р.“ Југословенског драмског позоришта и „Моје дете“ Београдског драмског позоришта.

Другог фестивалског дана, одржана је панел дискусија „Позориште у друштву спектакла“, којом је модерирао Емир Кустурица, овом приликом у улози уметничког директора фестивала.

Позоришни Кустендорф је завршен доделом награда „Златни лист“ у четири категорије: најбоља представа, најбоља режија, најбоља глумица и најбољи глумац. За „Најбољу глумицу“ проглашена је Софија Мијатовић за улогу у представи „Кисеоник“, Академије уметности у Новом Саду. Награда за „Најбољег глумца“ додељена је Сергеју Чуракову из Државне позоришне академије из Јарослава, за улогу Андреја Прозорова у представи „Чехов.некст“. Награда „Златни лист“ за „Најбољу представу“ додељена је Филмској академији из Лођа за представу „Цена живота“. За посвећеност у раду са глумцима и прецизност редитељског израза, награда „Златни лист“ за „Најбољу режију“ додељена је Миљи Мазарак за представу „Кисеоник“, Академије уметности у Новом Саду.

„Бавећи се темом која их се тиче и дотиче, упечатљивом и уједначеном заједничком игром, глумци ове представце успели су да уздрмају гледаоце истовремено изазивајући у нама осећање непријатности и емпатије, наводећи нас на дубоко преиспитивање сопствених ставова према инвалидитету и „цени живота“, образложио је жири који су чинили глумица Јована Стоиљковић, драматург Јелена Мијовић и редитељ, Вељко Мићуновић.

Приликом отварања фестивала, Емир Кустурица је изјавио: „Моја жеља је да се Мећавник све више претвара у културну институцију, па утолико та идеја да свако годишње доба има један свој фестивал, заправо је испуњење сна о сврси тог простора, слично Андрићграду. Намера ове куће или овај ентузијазам упућен је на стварање, ојачавање крвне слике света колико је то могуће, без огромних амбиција, јер свет се мења великим ударима и великим променама. А ово је тихи рад барем на тим брдима која су до јуче били недођија, а сад одједном долазе највећи уметници света.”

Компанија НИС је четврту годину заредом генерални спонзор Позоришног Кустендорфа. „Подршка културним манифестацијама веома је важан сегмент друштвене одговорности НИС-а. Ми смо препознали идеју Емира Кустурице да подржи младе талентоване уметнике и пружи им прилику за афирмацију, зато смо уз Позоришни Кустендорф од његовог оснивања. НИС у свом друштвено одговорном ангажовању највећу пажњу посвећује управо развоју младих талената и подршком оваквој манифестацији ми реализујемо идеју нашег слогана „Будућност на делу“, изјавио је Стефан Деспотовић, директор екстерних комуникација НИС-а.

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, промет нафтних деривата, као и реализација пројеката у области петрохемије и енергетике. Више на страни http://www.nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд