НИС у 2014. уложио више од 10 милиона евра у област енергетике

Развој иновативних решења која доприносе заштити животне средине и истовремено повећавају унутрашњу ефикасност у домену уштеде енергије представљају један од основних елемената стратегије НИС-а. У 2014. години НИС је у развој енергетике укупно уложио више од 10 милиона евра.

Међу кључним енергетским пројектима НИС-а су производња и продаја електричне енергије. Наиме, током ове године компанија је пустила у рад 4 мале електране које производе струју од гаса и сада их има укупно 7. Производња сопствене електричне енергије достигла је 7,3 МW, што је довољно за снабдевање струјом више од 1.000 домаћинстава. Такође, НИС је електричну енергију почео да продаје и тиме је, уз Електропривреду Србије (ЕПС), постао једини произвођач у Србији, који струју испоручује на слободном тржишту.

Такође, у току 2014. године са радом је почело НИС-ово постројење за производњу компримованог природног гаса на нафтно-гасном пољу Палић. Овим енергентом се тренутно тргује кроз систем велепродаје, а компримовани гас се сматра горивом будућности због својих еколошких особина. Има најмању емисију угљен-диоксида и као такав доприноси побољшању квалитета ваздуха. Употребљава се као гориво за грејање у индустрији и домаћинству, али и као моторно гориво за возила.

НИС је наставио да користи и геотермалне потенцијале и тренутно је активно 12 хидротермалних бушотина на територији Војводине. Највећи партнери НИС-а у коришћењу овог ресурса су бање Кањижа и Јунаковић, а топла вода се користи за загревање објеката, као топла потрошна вода, али и за рекреационе и терапеутске базене.

План компаније НИС је да у току 2015. године настави са пројектима у области енергетике. У сарадњи са „Гаспром енерго холдингом“ почеће изградња Термоелектране – топлане (ТЕ-ТО) „Панчево“ која ће производити електричну и топлотну енергију, а процењена вредност укупне инвестиције је 170 милиона евра.

Почетком наредне године са радом ће почети још две мале електране НИС-а – на нафтним пољима Сираково и Велебит укупне снаге 4,3 МW. Такође , у рад ће у току 2015. године бити пуштена и електрана на гасном пољу Острово чија ће снага бити 4,5 МW. Тиме ће се достићи укупна производња електричне енергије од 16 МW. НИС планира да у 2015. години развија трговину електричном енергијом и у земљама у окружењу. У току је добијање лиценци за обављање ове делатности у НИС-овим зависним друштвима ван Србије, чиме ће се омогућити приступ новим тржиштима и проширити мрежа партнера. Такође, у плану је да почетком наредне године почне малопродаја компримованог гаса на бензинској станици Нови Сад 10.

Контакт:

Прес служба
011 313 0116
011 205 8490
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, као и промет широког асортимана нафтних деривата. Више на страни nis.eu

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд