Патријарх Московски и целе Русије Кирил освештао руски некропољ у Београду

У Београду је одржана свечана церемонија освећења руског некропоља.

NIS_rusko_groblje

Обред освећења је одржао Његова Светост Патријарх Московски и целе Русије Кирил.

ОАД «Гаспром њефт» била је један од иницијатора пројекта обнављања руског некропоља у Београду.

NIS_rusko_groblje1

Компанија је 2009. године издвојила око 300.000 евра за реконструкцију централног дела Некропоља – рестаурацију гробница и територије око њих, обнављање звоника који се налази на парцели.

Реконструкција централног дела руског некропоља уз подршку компаније «Гаспром њефт» је у потпуности завршена у октобру 2012. године. Сви радови на рестаурацији руског некропоља у Београду завршени су за стоту годишњицу Првог светског рата.

NIS_ruski_nekropolj

„Гаспром њефт“ је, без претеривања, не само највећи инвеститор у Србији, већ и највећи спонзор различитих пројеката од друштвеног значаја. Компанија већ дуго успешно реализује у Србији програм историјских и културних пројеката који је великих размера и који доприноси развоју односа наших двеју земаља.

NIS_rusko_groblje2

Учешће у обнављању руског некропоља у Београду је – допринос очувању историјског наслеђа, које се управо и састоји од оваквих споменика заједничке историје Русије и Србије», – изјавио је члан Извршног Одбора компаније «Гаспром њефт» Александр Дибаљ.

Додатне информације:

NIS_nekropolj

Руско гробље у Београду је основано 20-их година XX века, када је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца пружила уточиште за неколико десетина хиљада емиграната из Русије. То је једно од највећих страних гробаља руских емиграната. На њему је више од 400 гробова познатих руских војних заповедника, стваралаца у области културе, науке и уметности, чија су имена остала уклесана у историји Русије и Србије. Међу њима су – архијереј руске православне цркве, митрополит Антониј (Храповицкиј), важна личност у области политике Михаил Родзјанко, врховни командант царске армије Михаил Алексејев и други. У склопу комплекса некропоља су и Иверски звоник, изграђен 1931. године, споменик у част Николаја II и два милиона руских војника, учесника Првог светског рата, изграђен 1935. године.

Тагови:

Контакт:

Прес служба 011 313 0116 011 205 8490 press@nis.eu Милентија Поповића 1 11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, као и промет широког асортимана нафтних деривата. Више на страни nis.eu

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд