Зелена електрана Машинске школе у Панчеву уз подршку НИС-а

Свечаним отварањем „Школске зелене електране - Ветросол“ успешно је реализован пројекат Машинске школе у Панчеву који је компанија НИС подржала у оквиру прошлогодишњег конкурса „Заједници Заједно“.

Ветрогенератор помоћу којег школа прикупља енергију ветра и производи електричну енергију
Ветрогенератор помоћу којег школа прикупља енергију ветра и производи електричну енергију

Школску зелену електрану осмислили су и направили ученици Машинске школе Панчева и њихови професори, са циљем унапређења заштите животне средине, смањења потрошње електричне енергије и увођења иновације у примени обновљивих извора енергије. НИС је обезбедио средства којима је омогућена поставка ветрогенератора, соларних панела и уградња лед осветљења помоћу којих школа сада сама производи електричну енергију, покрива део својих потреба за струјом и на тај начин остварује знатну уштеду у потрошњи. Овај пројекат представља примену алтернативних извора енергије, јер обједињује искоришћење енергије ветра и светлосне енергије и доприноси повећању енергетске ефикасности.

Пројекат„Школске зелене електране - Ветросол“ је представио професор Машинске школе Владимир Божичковић
Пројекат„Школске зелене електране – Ветросол“ је представио професор Машинске школе Владимир Божичковић

Сарадња између Машинске школе „Панчево“ и НИС-а започела је 2013. године, када је набавком 3D штампача компанија допринела да ова школа постане лидер у увођењу иновативних технологија у средње образовање у Србији. Подршком новом пројекту, НИС на делу потврђује своје стратешко опредељење да послује одговорно  према будућим генерацијама.

Учионица која се напаја енергијом коју производи ветрогенератор
Учионица која се напаја енергијом коју производи ветрогенератор

Компанија НИС већ осму годину заредом помаже градове и општине у којима послује и на тај начин подржава друштвено важне пројекте који доприносе социјалном и економском развоју локалне средине. И ове године кроз програм „Заједници заједно“ НИС је издвојио више од 110 милиона динара за подршку пројектима локалних заједница, међу којима је и Град Панчево.

Контакт:

Прес служба
(011) 205 8037
press@nis.eu
Милентија Поповића 1
11000 Београд

О НИС-у

НИС је једна од највећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у југоисточној Европи. Основне делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, као и промет широког асортимана нафтних деривата. Више на страни nis.eu/o-nama

Подели

Контакт

Прес служба

011 313 0116

011 205 8490

press@nis.eu

Милентија Поповића 1

11000 Београд