Пројекти

Мозаик површине 621 квадратни метар био је склопљен на Тргу Светозара Милетића и његовом у целодневном склапању је учестовало 300 волонтера из свих крајева Србије, подељених у осам тимова међу којима је један био и тим назван по Нафтној индустрији Србије. Сви неопходни материјали послати су Гинисовој комисији која би требало званично да потврди обарање светског рекорда. Мозаик су између осталог красили бела голубица као симбол града Новог Сада и познати сат са Петроварадинске тврђаве који подсећа да је пет минута до дванаест и важан тренутак да више пажње посветимо нашој планети.

Мозаик су између осталог красили бела голубица као симбол града Новог Сада и познати сат са Петроварадинске тврђаве који подсећа да је пет минута до дванаест за нашу планету

Скупљање чепова почело је још 2012. године, а до данас је прикупљено 100 тона пластичних чепова чиме је помогуто осамнаесторо малишана. Нафтна индустрија Србије је међу првима препознала значај овог пројекта и подржала идеју организације куповином комбија „КомбиЧеп” путем конкурса „Заједници заједно” у 2015. години. НИС је већ почетком 2016. Поставио и кутије за одлагање пластичних чепова у својим пословним центрима у Београду, Новом Саду, Зрењанину, Панчеву и Нишу, тако да је у 2016. години прикупљено више од 500.000 чепова у НИС-овим представништвима.

Скупљање чепова почело је још 2012. године, а до данас је прикупљено 100 тона пластичних чепова чиме је помогуто осамнаесторо малишана

Догађају су присуствовали и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

У склапању мозаика је учестовало 300 волонтера из свих крајева Србије, подељених у осам тимова међу којима је један био и тим назван по Нафтној индустрији Србије

Манифестација склапања мозаика у организацији „Чепом до осмеха” је такође процењена као веома значајна за промоцију Новог Сада и Србије на светском нивоу, посебно неколико година уочи догађаја који ће бити организовани 2021. године у Новом Саду, будући да је град проглашен Европском престоницом културе за ту годину и Европском престоницом младих 2019.

НИС традиционално подржава Панчевачки џез фестивал у оквиру програма "Заједници заједно"
НИС традиционално подржава Панчевачки џез фестивал у оквиру програма „Заједници заједно“

На овогодишњем фестивалу учествују престижни светски и домаћи џез уметници попут гитаристе Џона Скофилда,  џез пијанисткиње и композиторке Мајре Мелфорд, легендарног  италијанског  трубача  Енрикеа Рава и многих других. У домаћој понуди између осталог, представљају се уметници попут састава Sound sculptures, бенда  чувеног џез пијанисте и члана Биг бенда РТС-а  Ивана Алексијевића, као и Лазар Тошић  квартер и Марко Ђорђевић.

НИС  традиционално подржава овај музички фестивал  са циљем да допринесе развоју и промоцији културних вредности и развоју града Панчева у складу са својим корпоративним слоганом“ Будућност на делу“.

Програм “Заједници заједно” осмишљен је са циљем унапређења квалитета живота и развоја локалних заједница у којима НИС послује. Компанија већ осму годину заредом успешно реализује и подржава друштвено одговорне пројекте у 11 градова и општина:  Београд, Нови Сад, Ниш, Чачак, Панчево, Зрењанин, Кикинда, Нови Бечеј, Житиште, Кањижа и Србобран.

У новоотвореном Парку науке у Кикинди постављени су тродимензионални наставни објекти попут Њутновог клатна, метео станице, соларног панела за производњу електричне енергије, жироскопа и генератора електричне енергије. Циљ пројекта је промоција природних наука међу ученицима основних и средњих школа, пре свега из области географије, физике, математике и метеорологије.

Пројекат „Зрењанин град предузетника“ је успео да приближи појам предузетништва и средњошколицима и пружио им могућност да афирмацијом сопственог предузетничког и такмичарског духа прошире своје видике, истраже свет бизниса и кроз један тимски рад освоје вредне награде за себе и своју школу, а у неком наредном периоду и нове пословне подухвате за себе и своју локалну заједницу.

НИС је подржао адаптацију Позоришта лутака из Ниша, јединог луткарског позоришта на подручју југоисточне Србије, са традицијом дугом готово 60 година.

Пројекат „Моја учионица у парку“ односио се на уређење и санацију напуштеног и оронулог објекта који се налази у центру насеља Карађорђево. Поред уређења територије, извршена је набавка садница и пошумљавање уз помоћ 50 ученика ОШ “Никола Тесла” као и њихових професора и наставника.

У Електротехничкој школи „Михајло Пупин“ у Новом Саду отворен је парк обновљивих извора енергије. У парку су инсталирани соларни фотонапонски панели, који су постављени уз постојећи ветрогенератор, соларни колектор за загревање воде и соларну пећ.

У оквиру пројекта „Зелени џепови Обреновца“ волонтери удружења Еко-Двориште у сарадњи са ЈКП Обреновац очистили су четири локације и израдили мобилијар који је уз различите саднице освежио овај некада запуштени простор у центру Обреновца.

НИС је помогао опремање Едукативно-радног центра у Новом Саду за одрасле особе са аутизмом. Пројекат опремања мултимедијалне радионице има за циљ едукацију и радно оспособљавање корисника центра. Пројекат је реализован у сарадњи са Савезом организација за подршку особама са сметњама у развоју – СОПОР Нови Сад.

Рестаурација Народног музеја Панчево обухватила је Свечану салу и све осликане површине на згради, чиме су створени услови за отварање сталне музејске поставке у овој установи културе

У оквиру конкурса „Заједници заједно“, компанија НИС је реновирала и адаптирала простор у кикиндској основној школи „6. октобар“ за ученике са сметњама у развоју. Реконструкцијом простора, санацијом тоалета и адаптацијом других делова школе, знатно су олакшане њихове свакодневне активности. Овим пројектом започета је трансформација школе у центар за пружање стручне подршке деци са сметњама у развоју у општини Кикинда, али и свој другој деци.

Савремена галерија Уметничке колоније Ечка реализовала је пројекат “Водич кроз Савремену галерију Зрењанин”. Захваљујући пројекту, посетиоци ће моћи да се на приступачан начин упознају са различитим ликовним техникама, као и са делима савремене визуелне уметности на изложбама Савремене галерије Зрењанин.

Мамутфест 2015 организован је у периоду од 11. до 13. септембра 2015. године захваљујући подршци Министарства трговине, туризма и телекомуникација, компаније НИС кроз програм Заједници заједно и Општине Кикинда.

Овогодишњу манифестацију посетило је преко 4000 посетилаца, највише деце предшколског и основношколског узраста.

Почетком октобра месеца, у Србобрану је отворено дечије игралиште у насељу „Геданка“,  које је претежно насељено Ромском популацијом, како би им се омогућило сигурно место за игру, као и развијање и подстицање физичког развоја и моторике код најмлађих.

Гала концертом у Сава Центру завршен је 46. међународни сусрет деце Европе – „Радост Европе“, који компанија НИС подржава већ седму годину за редом, у оквиру конкурса „Заједници заједно“.

Други по реду фестивал „Добро дошли на Насеље 2“, у организацији групе грађана „Ново културно Насеље“, одржао се на више локација на Новом Насељу у Новом Саду. Програм су сачињавали: спортске активности, креативне радионице, инсталације, перформанси, плесне тачке, позоришне представе, изложба фотографија, излагачи примењених уметности, аниматорски наступи, музички концерти, програми намењени здравој исхрани, екологији и очувању животне средине и многи други. Фестивал посетило је око 2500 људи.

Педијатрија и хитна служба Дома здравља Кањижа добили су три ЕКГ апарата, у оквиру пројекта „Здраво дете – срећно дете“ који је подржала компанија НИС. Циљ пројекта је да се обезбеде комплетни прегледи, уз брзо и тачно успостављање дијагноза, чиме ће бити пружена квалитетнија здравствена заштита деце у овој општини, посебно када су у питању хитни случајеви.

Данас је у ОШ „Танаско Рајић“ у Чачку, свечано отворен терен за одбојку, изграђен уз подршку компаније НИС. Циљ изградње терена је да се употпуне спортски садржаји и уједно омогући деци да се баве спортом на отвореном.

19. септембра, на картодрому Ада Хуја, одржан је други тркачки дан Средњошколске картинг лиге (СКЛ), коју организује SerbiaoffRoad уз подршку НИС-а. Између тркачког програма, организован је и низ едукативних часова, радионица, предавања и разговора са успешним домаћим аутомобилистима.

НИС је подржала опремање информатичког кабинета у Гимназији у Чачку. Кабинет је намењен ученицима Гимназије, али и ђацима завршних разреда основних школа надарених за математику. До сада, школа није имала адекватно опремљен информатички кабинет, што је био мотив компаније НИС да подржи овај пројекат и на тај начин допринесе бољим условима за рад, како ученика, тако и наставног особља.

Уз подршку коју је компанија НИС обезбедила у оквиру програма „Заједници заједно“ одржан је IV Green Days Festival. Овогодишњи фестивал сматра се, по оцени организатора и гостију, најуспешнијим до сада.

У Чачку је отворен еко-полигон за стимулацију психомоторног развоја особа са сметњама у развоју. Изградњом еко-полигона, ученици ШОСО „1. новембар“, корисници Дневног боравка „Зрачак“, чланови СК „Морава“ и Удружења Регионални инклузивни центар, али и сви други корисници добили су могућност да на квалитетнији начин проводе своје слободно време, као и да развију и побољшају физичке способности.

Уз подршку НИС-а реновирана је фискултурна сала у ОШ “Светозар Марковић Тоза“ у Елемиру и промовисан успешно реализован пројекат “Наша Игра Спаја“. Кроз заједничку акцију успело се у намери да се обезбеде бољи услови у фискултурној сали школе за мале и велике спортисте, што је предуслов раван њиховим резултатима.

Преко 50.000 посетилаца посетило је 15. Фестивал уличних свирача који је уз подршку коју је компанија НИС обезбедила у оквиру програма „Заједници заједно“ одржан од 3. до 5. септембра у Новом Саду. Овогодишња манифестација окупила је преко 150 најбољих уметника из државе, региона, Европе и света, а током три дана колико је трајао фестивал изведено је око 80 различитих музичких и уметничких програма.

Централни турнир у брзом шутирању тројки, у до сада најуспешнијој сезони спортско-хуманитарног пројекта „Тројка из блока”, одржан је данас уз подршку НИС-а на Калемегданској тврђави. Циљ пројекта је сакупљање средстава за изградњу и реновирање купатила за вишечлане социјално угрожене породице на подручју Србије.